UNHCR: Do Európy sa dostalo viac než milión migrantov

Viac než milión migrantov dorazilo v tomto roku do Európy po mori. Uvádza sa to v najnovšej správe Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z ktorej v stredu citovala stanica BBC.

30.12.2015 08:30
debata (10)

Vyše 80 percent z týchto ľudí prišlo do Grécka, pričom väčšina z nich pristála na vratkých člnoch pri brehoch tamojšieho ostrova Lesbos. Približne 844 000 migrantov sa dostalo do Grécka z neďalekého Turecka. Väčšina ostatných vyše 150 000 migrantov preplávalo Stredozemné more z Líbye do Talianska.

Migrantská kríza, ktorej čelí Európa, je najhoršou od druhej svetovej vojny. Počet osôb, ktoré na starý svetadiel prišli po mori, sa od vlaňajška, kedy bolo zaznamenaných vyše 216 000 takýchto prípadov, dramaticky zvýšil.

Zhruba 49 percent migrantov prekračujúcich Stredozemné more pochádza zo Sýrie a 21 percent z Afganistanu.

Narastajúci počet migrantov a utečencov podniká riskantnú cestu do Európy na nestabilných lodiach a člnoch, pričom väčšina z nich uteká pred vojnou, násilím a prenasledovaním vo svojej vlasti a potrebuje medzinárodnú ochranu, uvádza sa ďalej v predmetnej správe tohto ľudskoprávneho orgánu OSN.

Prílev migrantov spôsobil napätie v Európskej únii, ktorej niektoré členské štáty pristúpili k výstavbe plotov a opätovnému zavedeniu kontroly na svojich hraniciach. Únia minulý týždeň posilnila personál pohraničnej agentúry Frontex v Grécku, ktoré je prvou zastávkou migrantov na ceste do Európy.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #UNHCR #migračná kríza