Rakúsko neodhadlo prílev utečencov

Očakávali síce nárast počtu migrantov, ale nakoniec je ich takmer dvojnásobne viac, ako predpokladali. Rakúšania neodhadli, koľko ľudí požiada v ich krajine v tomto roku o udelenie azylu.

02.01.2016 07:00
utečenci, Rakúsko Foto: ,
Rakúsko zaznamenalo v tomto roku silnú migračnú vlnu. Na snímke zo septembra sú utečenci pri Nickelsdorfe po prekročení hraníc s Maďarskom.
debata (81)

Začiatkom jari sa úrady nazdávali, že príde 50-tisíc utečencov. V júni odhad zvýšili o 20-tisíc. Nedávno bolo žiadateľov o azyl až 85-tisíc, pričom pribudne ešte niekoľko tisíc do konca decembra. „Za celý rok 2015 by ich mohlo byť až 95-tisíc,“ poznamenal v polovici novembra riaditeľ azylového úradu Wolfgang Taucher pre televíznu stanicu ORF.

Rakúskom sa súčasne prevalila mohutná migračná vlna – niekoľko stoviek tisíc ľudí, hlavne zo Sýrie, sa presúvalo cez alpskú krajinu predovšetkým do Nemecka. Utečenecká kríza preto patrila k hlavným témam rakúskeho života v roku 2015.

Väčší nápor utečencov zažilo Rakúsko len dva razy v minulosti. Bolo to po potlačení revolúcie v Maďarsku v roku 1956 a o dvanásť rokov neskôr, keď sovietske tanky pochovali Pražskú jar vo vtedajšom Československu.

Situácia s pribúdaním migrantov sa v Rakúsku zrejme nezlepší. Viedeň nepriamo naznačila, že sa nespolieha na vládu v Ankare, že zlepší stráženie hraníc, ako sa zaviazala Európskej únii (hlavná migračná trasa do EÚ vedie cez Turecko).

„Ministerstvo vnútra odhaduje, že v budúcom roku požiada o azyl 120-tisíc ľudí,“ napísal denník Kronen. „Rok 2016 bude ešte tvrdší ako tento rok. Mnohí si mýlia príchod zimy so zlepšením utečeneckej situácie,“ upozornil podľa agentúry APA rakúsky kancelár Werner Faymann.

Ak sa splní predpoklad o 120-tisíc žiadateľoch o azyl, Rakúsko sa ocitne v problémoch. Vicekancelár Reinhold Mitterlehner varoval, že by to bol počet nezodpovedajúci možnostiam: „Naša krajina je schopná zvládnuť najviac 100-tisíc migrantov vzhľadom na kapacity. Prijať ich viac jednoducho nie je možné,“ citovala ho agentúra Reuters.

Utečenecká kríza už prinútila Rakúsko vykonať zmeny v azylových pravidlách. Znamená to, že utečenci nebudú mať istotu, že sa usadia v alpskej krajine. Udeľovať sa bude len takzvaný dočasný azyl na obdobie maximálne troch rokov. Prípadné predĺženie sa odvinie od situácie v domovskom štáte žiadateľa.

Rakúsko sa zároveň rozhodlo prijať opatrenia, aby z krajiny odišli tí, ktorí nemajú nárok na azyl. Ide totiž nielen o Sýrčanov, čo utekajú z vlasti zmietanej vojnou, ale aj o ľudí z Balkánu, ktorí nie sú ohrození násilnosťami.

„Nemôžeme si predstavovať, že všetci utečenci majú v súčasnosti dôvod na získanie azylu. Preto sa musia zrýchliť deportácie,“ povedal Faymann pre noviny Österreich.

Dôkazom toho, že mnohí nespĺňajú podmienky na udelenie azylu, je štatistika z minulého roku. Vtedy Rakúsko zaznamenalo 28-tisíc žiadostí o azyl. Úrady vyhodnotili kladne 38 percent. Mimochodom, tohtoročný počet utečencov v Rakúsku je naozaj enormný. Na porovnanie, v predminulom roku požiadalo o azyl 17-tisíc migrantov.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Rakúsko #utečenci #migračná kríza