Ukrajina chystá proti Rusku sankcie, zakáže aj dovoz vodky

Kyjev uzavrie ukrajinské hranice pred ruskou vodkou, cigaretami a mäsom, predpovedajú to v stredu ukrajinské a ruské médiá potom, čo ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal nedávno prijatý zákon umožňujúci vláde v Kyjeve uvaliť na Rusko obchodné embargo.

30.12.2015 10:48
debata (89)

Ukrajinské sankcie majú byť odpoveďou na rozhodnutie Moskvy pozastaviť od 1. januára doterajšiu dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou. V rovnaký deň totiž vstúpi do platnosti ukrajinská dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou. Súčasne začne platiť zákaz dovozu ukrajinských potravín do Ruska.

Ukrajinské ministerstvo hospodárskeho rozvoja a obchodu už vypracovalo návrh, ktorý v odvete počíta s uvalením dovozného cla na ruský tovar od 2. januára, ako aj s čiastočným zákazom jeho dovozu.

Zákaz sa má podľa návrhu vzťahovať od 10. januára na dovoz mäsa, rýb, niektorých mliečnych výrobkov, kávy, čaju, cukroviniek, pekárenských výrobkov, detskej výživy, cestovín, piva, liehu, vodky, krmiva pre psov, domácej chémie a cigariet z Ruska. Tieto kroky sa podnikajú „s cieľom ochrany hospodárskych záujmov a bezpečnosti Ukrajiny“, zdôvodňuje Kyjev.

Ukrajinci sú podľa Porošenka pripravení znášať prípadné hospodárske straty ako cenu za svoju slobodu a nezávislosť. Ukrajinská vláda však podľa premiéra Arsenija Jaceňuka očakáva mierny hospodársky rast v poslednom štvrťroku tohto roka a zvýšenie hrubého domáceho produktu v budúcom roku o dve percentá, ako aj zníženie miery inflácie z tohtoročných približne 45 na 12 percent.

„Mám byť odvolaný snáď za to, že už nezávisíme na ruskom plyne? Alebo za to, že sme zaviedli sankcie proti Rusku?“ vyhlásil Jaceňuk na utorkovej tlačovej konferencii na otázku ohľadom svojho prípadného odvolania z čela vlády. Takýto krok by podľa šéfa kabinetu viedol k rozpadu vládnej koalície.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú dlhodobo vyostrené; jadrom sporu je odklon Ukrajiny od Ruska, ukrajinské zbližovanie s Európskou úniou a aktivita proruských separatistov na východe Ukrajiny.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #protiruské sankcie