Nórsko nevpustí do krajiny utečencov bez schengenských víz

Nórsko v rámci chystaného sprísnenia azylových zákonov nebude vpúšťať do krajiny utečencov bez schengenských víz, pokiaľ z európskej zóny voľného pohybu (Schengenu) prichádzajú. Oznámila to nórska vláda, napísal to v stredu spravodajský portál The Local. Pripravované opatrenie, ak bude schválené, doľahne najviac na Švédsko, cez ktoré utečenci do Nórska prichádzajú.

30.12.2015 11:23
debata (11)

Nórsko síce nie je členom Európskej únie, je ale súčasťou schengenského priestoru, v rámci ktorého kontroly vykonáva len na vonkajších hraniciach. V celom systéme potom platí jednotné schengenské vízum.

Podľa schengenských pravidiel by navyše mali vysídlenci požiadať o azyl v tej krajine, do ktorej ako prvej vstúpili. To sa nedeje a utečenci mieria na sever Európy do bohatších štátov, predovšetkým do Nemecka a do Švédska. Kvôli terajšej utečeneckej kríze sa niekoľko štátov rozhodlo čiastočne obnoviť hraničné kontroly aj vo vnútri zóny.

Nórska vláda v utorok predstavila balík úprav azylových zákonov, ktoré majú z tohto škandinávskeho kráľovstva urobiť jednu z krajín s najprísnejšími azylovými podmienkami v Európe. Súčasťou návrhu je aj odmietanie utečencov bez schengenských víz. Konzervatívna menšinová vláda premiérky Erny Solbergovej má pre zmeny azylových pravidiel v parlamente dostatočnú podporu, poznamenal The Local.

Nórska ministerka pre imigráciu a integráciu Sylva Listhaugová sprísnenie azylových zákonov považuje za potrebné, pretože Nórsko budúci rok očakáva až 100 000 žiadostí o azyl, čo bude znamenať značnú záťaž na sociálny systém. V Nórsku, ktoré má 5,1 milióna obyvateľov, tento rok požiadalo o azyl približne 30 000 ľudí.

Súčasťou zmien bude okrem iného predĺženie čakacej lehoty na povolenie na trvalý pobyt z troch na päť rokov. Pri žiadosti o zlúčenie rodiny bude musieť azylant odteraz preukázať oveľa vyšší ročný príjem ako doteraz a v Nórsku bude musieť pracovať alebo študovať viac ako štyri roky. Podmienky prijímania azylantov sprísňuje aj susedné Švédsko, ktoré na juhu krajiny dočasne zaviedlo hraničné kontroly.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #Nórsko #utečenci