Rok 2015: Kľúčové udalosti zo zahraničia, domova i sveta športu

Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí roku 2015: od januárového zavedenia eura v Litve až po senzačné víťazstvo slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej v slalome Svetového pohára.

31.12.2015 18:00
Imigranti, Budapešť Foto: ,
Utečenci na vlakovej stanici Keleti v Budapešti.
debata (1)

JANUÁR

Litva zaviedla euro
Pobaltská krajina nahradila lity eurom a stala sa tak 19. členom eurozóny. Zomrel saudskoarabský kráľ Abdulláh. Vo veku 94 rokov zomrel Richard von Weizsäcker, exprezident niekdajšieho západného Nemecka a prvý prezident zjednoteného Nemecka.

Útok na Charlie Hebdo
Islamisti vyvraždili redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Pri masakri zahynulo 12 ľudí.

zväčšiť Spomienka na zavraždených karikaturistov v Paríži. Foto: SITA/AP
karikaturisti, spomienka, Charlie Hebdo Spomienka na zavraždených karikaturistov v Paríži.

Odštartovala veľká reforma platov
Znížili sa zdravotné odvody a zvýšili platy od 1. januára 2015 spolu pre 627-tisíc pracujúcich. Týka sa to platov do 570 eur/mes. Čistý minimálny plat stúpol tak až o 32 eur mesačne. Začal sa tiež súbeh dávky a mzdy pre pôvodne dlhodobo nezamestnaných.

Naši hokejisti bronzoví na MS
Hokejisti Slovenska do 20 rokov získali na majstrovstvách sveta v Kanade prekvapujúco bronz, Denisa Godlu vyhlásili za najlepšieho brankára podujatia. Američanka Serena Williamsová a Srb Novak Djokovič vyhrali Australian Open v tenise. Anastasia Kuzminová oznámila, že čaká druhé dieťa.

FEBRUÁR

Prímerie na východe Ukrajiny
Lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska sa dohodli na prímerí a stiahnutí ťažkých zbraní.

Vražda Borisa Nemcova
Prominentný kritik Kremľa, niekdajší ruský vicepremiér Boris Nemcov sa v centre Moskvy stal obeťou atentátu. Podľa vyšetrovateľov ho niekoľko stoviek metrov od Kremľa zastrelil príslušník špeciálneho čečenského bezpečnostného práporu Zaur Dadajev. Spolu s ním vo vyšetrovacej väzbe skončili jeho predpokladaní štyria komplici.

zväčšiť Portrét Borisa Nemcova neďaleko Kremľa. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Boris Nemcov, Rusko, pohreb, Moskva, Portrét Borisa Nemcova neďaleko Kremľa.

Väčšia zľava pri cestovaní vlakom
Popri vlakoch zadarmo pre študentov a dôchodcov sa zvýšila zľava pri dochádzaní vlakom do práce až na 50 percent. Zvýhodnenie sa týka týždenných a mesačných lístkov.

ŠPORT: Ďalší hokejový úspech
Hokejisti Slovenska vyhrali Slovakia Cup. Víťazmi Super Bowlu, finále zámorskej ligy NFL v americkom futbale, sa stali hráči New Englandu Patriots. Vo veku 98 rokov zomrel Alfréd Bollardt, najstarší hokejový reprezentant.

MAREC

Výpovede v žilinskej nemocnici
Výpovede 15 lekárov a 64 sestier pre zlé hygienické podmienky na internom oddelení žilinskej nemocnice, minister zdravotníctva Viliam Čislák na podnet premiéra Roberta Fica nakoniec riaditeľa Štefana Voláka odvolal.

Kauza garáží na Bratislavskom hrade
Odborná komisia rozhodla, že pod terasou Bratislavského hradu napokon vyrastú sporné verejné megagaráže za 11 miliónov eur. Zmena účelu využitia, ktorú žiadali viacerí odborníci aj občianski aktivisti, by podľa názoru komisie výstavbu zdržala najmenej o dva roky. Výrazne by ju predražila a mohlo by dôjsť aj k poškodeniu vzácnych rímsko-keltských pamiatok z 1. storočia p. n. l., odkrytých na okrajoch stavebnej jamy pri archeologickom prieskume. Vynovený Hrad má na budúci rok, keď bude Slovensko predsedať Európskej únii, slúžiť pre potreby štátnej reprezentácie.

zväčšiť Stavenisko na severnej strane Bratislavského... Foto: Robert Hüttner, Pravda
hrad, garáže, bratislavký hrad Stavenisko na severnej strane Bratislavského hradu.

Pád lietadla v Alpách
Nemecký pilot aeroliniek úmyselne narazil s airbusom A320–211 do skaly vo francúzskych Alpách (150 mŕtvych). Islamskí radikáli zničili pamiatky troch historických miest vrátane Nimrúdu.

Zlacnenie úverov
Európska centrálna banka začala tlačiť stámiliardy eur, aby zlacnila úvery a podporila rast ekonomiky. K prvotnému plánu vytlačiť 1,1 bilióna eur pribudli ďalšie zámery a spolu sa do jari 2017 má do obehu dostať až 1,5 bilióna eur. Rizikom je budúci rast inflácie a devalvácia eura.

Štát ovládol Gabčíkovo
Štát vypovedal nájomnú zmluvu na prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Od privatizácie Slovenských elektrární patrilo Gabčíkovo pod tento podnik. Súd označil prevádzkovú zmluvu za neplatnú.

ŠPORT: Hamšík je futbalistom roka 2014
Marek Hamšík vyhral anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu, stal sa slovenským futbalistom roka 2014. Tenistka Dominika Cibulková podstúpila operáciu výrastku na ľavej nohe. Rakúsky zjazdár Marcel Hirscher získal Veľký glóbus za prvenstvo vo Svetovom pohári. Traja francúzski športovci zahynuli v Argentíne pri páde vrtuľníka počas nakrúcania reality šou Dropped.

APRÍL

Sýkora na čele ZMOS
Novým šéfom Združenia miest a obcí Slovenska sa stal starosta Štrby Michal Sýkora. Združenie viedol aj v rokoch 1993 až 2011.

Úplatkárske aféry Fischera a Poláka
Kardiológ Viliam Fischer (76) a detský urológ Vladimír Polák sa priznali k braniu úplatkov od svojich pacientov. Fischer priznal 3-tisíc eur, trestné oznámenie podala rodina pacientky, ktorú operoval. Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste, ktorú kardiochirurg Fischer uzavrel s prokurátorom. Dostal dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a zákaz vykonávať lekárske povolanie na tri roky. Dohodu o vine a treste uzavrel aj detský urológ Polák. Od otca jedného zo svojich pacientov podľa obžaloby vzal 500 eur. Dostal dvojročnú podmienku, pokutu 5-tisíc eur a zákaz vykonávať povolanie na dva roky.

Masakra v Keni, zemetrasenie v Nepále
Islamskí militanti z Al-Šaháb pozabíjali 148 ľudí v nákupnom stredisku v Nairobi v Keni. Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8 v Nepále pochovalo takmer 8 900 osôb.

Nové označovanie mäsa
Od 1. apríla musí byť na obale z mäsa napísané, kde bolo zviera chované a kde zabité. Je to reakcia aj na rôzne potravinové škandály a tiež podpora pre domácu produkciu mäsa a mäsových výrobkov.

Anna Karolína Schmiedlová. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Karolína Schmiedlová Anna Karolína Schmiedlová.

ŠPORT: Tenistom sa darí
Hokejisti Košíc obhájili extraligový titul. Trénerka Natália Hejková vyhrala s družstvom USK Praha basketbalovú euroligu; získala už piate prvenstvo. Tenista Martin Kližan vyhral turnaj v Casablance, tenistka Anna Karolína Schmiedlová v Katoviciach. Hokejista Marián Gáborík potvrdil, že bude reprezentovať Slovensko na svetovom šampionáte v Ostrave.

MÁJ

Karol Mitrík na čele NKÚ
Parlament za nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu zvolil Karola Mitríka. Jeho zvoleniu predchádzali spory v opozícii, ktorá sa nedokázala zhodnúť na jednom kandidátovi. Mitrík bol v minulosti poslancom za SDKÚ a šéfoval tiež SIS za vlády Ivety Radičovej.

Írska zelená pre homosexuálne manželstvá
Írsko odhlasovalo v referende manželstvá homosexuálov, je to prvý raz na svete schválený taký návrh formou všeľudového hlasovania.

zväčšiť Priaznivci referenda oslavujú po vyhlásení... Foto: SITA/AP, Peter Morrison
Írsko, referendum, sobáše homosexuálov Priaznivci referenda oslavujú po vyhlásení výsledkov v Dubline.

Slovensko rástlo najviac z eurozóny
Ukázalo sa, že z 19 krajín eurozóny malo Slovensko v prvom štvrťroku najväčší, až 3,1-percentný rast ekonomiky. Ku koncu roka 2015 sa rast ešte zrýchlil a v 3. štvrťroku dosiahol až 3,7 percenta.

ŠPORT: Začína sa vyšetrovanie vo FIFA
Hokejisti Slovenska na majstrovstvách sveta v Ostrave nepostúpili zo základnej skupiny, tréner Vladimír Vůjtek po vyše štyroch rokoch skončil pôsobenie pri slovenskej reprezentácii. Slovensku pridelili hokejový šampionát v roku 2019. Richard Lintner oznámil, že bude kandidovať za prezidenta hokejového zväzu. Švajčiarska prokuratúra začala vyšetrovať korupciu vo FIFA.

JÚN

Hudák novým ministrom hospodárstva
Novým ministrom hospodárstva sa stal Vazil Hudák, ktorý pred vymenovaním pôsobil ako štátny tajomník ministerstva financií. Ide už o tretieho ministra hospodárstva. Hudák nahradil Pavla Pavlisa, ktorý odišiel po škandále pre zákazky, ktoré v jeho rezorte, ale aj v iných, uzatvorila firma jeho švagra. Prvý minister Tomáš Malatinský dôvody svojho odchodu nekonkretizoval.

Protesty proti islamizácii Európy
Strach Slovákov z utečencov sa v letných mesiacoch snažili zneužiť predstavitelia pravicového extrémizmu, ktorí viackrát vyšli do ulíc slovenských miest. Zhromaždenie využili na propagáciu vlastných politických ideálov a extrémizmu. Do najväčších výtržností vyústil prvý júnový protest v uliciach Bratislavy, keď sa stretlo takmer 4-tisíc radikálov. K slovenským sa pridali aj zahraniční aktéri z Čiech, Maďarska i Poľska. Protest sa napokon skončil zadržaním 140 osôb, poškodením šiestich policajných áut a zranenia utrpeli aj traja policajti.

Teroristi zaútočili vo Francúzsku, v Kuvajte a Tunisku
V piatok 26. júna sa v továrni pri francúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier našlo bezhlavé telo jedného zo zamestnancov podniku a v jeho blízkosti dve zástavy s nápismi v arabčine. Hlavu obete objavili niekoľko desiatok metrov od tela, na plote okolo areálu továrne. V ten istý deň sa odohral aj masaker v tuniskom letovisku pri Súse, kde zabili 40 dovolenkárov zo zahraničia, a ďalších 27 životov si vyžiadal samovražedný bombový útok na šiitskú mešitu v Kuvajte. V Moskve zomrel ruský expremiér Jevgenij Primakov.

Grécko zostalo na mizine
V Grécku sa zatvorili banky a bankomaty začali dávať ľuďom len 60 eur denne. Radikálna vládna strana Syriza takmer dostala krajinu do bankrotu. Napokon sa podvolila medzinárodným veriteľom a spravila tvrdé škrty a zvýšila dane.

zväčšiť Dôchodcovia čakali pred gréckou národnou... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Grécko, dôchodcovia Dôchodcovia čakali pred gréckou národnou bankou, aby sa dostali k časti svojich dôchodkov.

ŠPORT: Medaily z hier v Baku
Na kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček vo voľbách prezidenta zväzu zdolal Richarda Lintnera pomerom hlasov 58:45. Hokejista Marián Hossa vyhral s Chicagom Stanley Cup – tretí raz v kariére. Šéf FIFA Sepp Blatter odstúpil z funkcie – štyri dni po jeho opätovnom zvolení. Slovenskí športovci získali na I. európskych hrách v Baku 2 zlaté, 2 strieborné a 3 bronzové medaily.

JÚL

Letecké nešťastia
17. júla sa v Slovenskom raji zrútil záchranársky vrtuľník, ktorý sa ponáhľal zachraňovať zraneného desaťročného chlapca. V jeho troskách zahynula celá štvorčlenná posádka. Podľa vyšetrovateľov sa pod tragédiu podpísal západ slnka a tmavá dolina, ale aj neoznačené elektrické vedenie nad Prielomom Hornádu. Len niekoľko týždňov na to zasiahla Slovensko ďalšia letecká tragédia. Dva stroje Let-410 Turbolet sa pri pokuse o rekordný skupinový zoskok vo vzduchu zrazili. Zrážku pri obci Červený Kameň neprežili štyria piloti a traja parašutisti.

Minimálny dôchodok
Vďaka prijatej novele zákona o sociálnom poistení majú od 1. júla tohto roka dôchodcovia, ktorí si počas aktívneho života najmenej 30 rokov platili penzijné poistenie, nárok na penziu vo výške najmenej 136 percent sumy životného minima, teda v súčasnosti 269,5 eura. Táto suma sa za každý ďalší rok poistenia dvíha o dva percentuálne body, od 40 rokov až o tri percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia je minimálna penzia aktuálne 340,8 eura. Poslanci schválili novelu v júni po druhýkrát, keď prelomili veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý namietal, že poškodzuje sporiteľov v druhom pilieri.

Kotleba stopol štátne dotácie divadlám
Šéf Banskobystrického kraja Marian Kotleba odmietol priznať finančnú dotáciu Divadlu Štúdio tanca vo výške 20-tisíc eur, ktorú mu schválil rezort kultúry. V ťažení proti divadlám pokračoval, keď v septembri odmietol podpísať dotáciu Bábkovému divadlu Na rázcestí, ktorú mu schválil rezort zahraničných vecí. Necelých sedemtisíc eur malo divadlo využiť na projekt s názvom Stop extrémizmu, s ktorým chcelo cestovať po školách.

Koniec nepriateľstva
USA a Kuba po 54 rokoch obnovili diplomatické styky.

zväčšiť Americký prezident Barack Obama s kubánskym... Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Obama, Castro Americký prezident Barack Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.

Čína šokovala trhy
Čínske akcie sa náhle prepadli. Ekonomika krajiny bola nadhodnotená a štruktúra hospodárstva sa začala meniť z exportného na ekonomiku zameranú viac na domácu spotrebu. Naštrbil sa dlhodobý imidž Číny ako krajiny na lacnú výrobu tovarov.

ŠPORT: Marián Hossa je náš najlepší hokejista
Bratislavský Slovan oznámil, že pokračuje v Kontinentálnej hokejovej lige. Peter Sagan obhájil zelené tričko na cyklistických pretekoch Tour de France, najprestížnejšie preteky vyhral Brit Chris Froome. Marián Hossa vyhral anketu o najlepšieho slovenského hokejistu, hokejový galavečer sa pre avizovanú neúčasť laureátov nekonal.

AUGUST

Dobrovoľná vojenská príprava
Od budúceho roka sa na Slovensku spúšťa dobrovoľná vojenská príprava, ktorá má priniesť riešenie pre ubúdajúci počet záloh. Príprava bude trvať 12 týždňov a absolvovať ju môžu muži aj ženy. Pozostávať bude z 9-týždňového vojenského výcviku a trojtýždňového odborného výcviku. Ročne by sa takto malo vycvičiť 150 ľudí, ktorí sa po absolvovaní kurzu zaradia medzi zálohy. Regrúti za každý deň strávený vo výcvikovom zariadení dostanú 4,45 eura. Okrem toho budú mať hradené sociálne a zdravotné poistenie, stravu, ubytovanie a cestovné.

Zničujúce sucho
Obilnín síce farmári zožali dostatok, ale veľké sucho v auguste malo dosah na úrodu zemiakov, repy či slnečnice. Na jeseň aj preto zemiaky zdraželi.

zväčšiť Slovenský štvorkajak Denis Myšák, Erik Vlček,... Foto: SZRK/PROKOP SLOVÁČEK
Tarr, Vlček, Myšák, Linka Slovenský štvorkajak Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka na MS v rýchlostnej kanoistike vybojoval titul svetových šampiónov.

ŠPORT: Zlato pre chodca Tótha aj štvorkajak
Richard Lintner sa stal šéfom Pro-Hokeja, spoločnosti, ktorá riadi najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž. Chodec Matej Tóth sa stal majstrom sveta v chôdzi na 50 km. Štvorkajak Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal zlato na majstrovstvách sveta. Zdeno Cíger sa stal trénerom hokejovej reprezentácie. V Trnave otvorili nový futbalový štadión.

SEPTEMBER

Fico chce žalovať utečenecké kvóty
Premiér Robert Fico oznámil, že Slovensko zažaluje utečenecké kvóty na Súdnom dvore EÚ v Luxemburgu. Chce sa tak brániť proti rozhodnutiu ministrov vnútra EÚ o prerozdelení 120-tisíc migrantov.

Obsadzovanie bratislavských mestských podnikov
Do kresla generálnych riaditeľov troch bratislavských mestských podnikov sa posadili ľudia, ktorých mená vopred unikli. Na čelo Dopravného podniku Bratislava zasadol Milan Urban, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť vedie Zsolt Lukáč a Odvozu a likvidácii odpadu šéfuje Branislav Cimmerman. Na pochybný výber kandidátov zo strany magistrátu pritom upozorňovali viacerí mestskí poslanci. Podľa nich boli mená víťazov výberového konania predmetom politického obchodu medzi magistrátom a niektorými poslancami.

Kauza tety Anky
Výsledkom kauzy bolo odstúpenie Marcela Foraia z postu generálneho riaditeľa VšZP. Forai odstúpil pre podozrenie, že poisťovňa pod jeho vedením uzatvorila zvýhodnené zmluvy s firmami, kde figuruje alebo figurovala jeho 77-ročná teta Anna Sučková. Má ísť o 12 zmlúv a 69 dodatkov v hodnote 14 miliónov eur. Forai mohol zneužívať svoju funkciu a porušovať ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. Prípad už vyšetruje polícia, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj Najvyšší kontrolný úrad.

Pád Štefana Harabina
Bývalý minister spravodlivosti a expredseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin v septembri vo voľbách neobhájil post predsedu Najvyššieho súdu a sudcovia ho nezvolili ani za šéfa Súdnej rady.

Tragédia v Mekke
Počas púte v saudskoarabskej Mekke bolo ušliapaných 2 200 pútnikov.

Voda na Marse
NASA oznámila, že na Marse tečie voda. To znamená, že by na tejto planéte mohol byť aj život.

zväčšiť Tmavé prúdy na svahoch Marsu sú tečúcou vodou. Foto: NASA/JPL-CALTECH/UNIVERSITY OF ARIZONA
Mars Tmavé prúdy na svahoch Marsu sú tečúcou vodou.

Historické zlacnenie nafty
Ceny nafty na niektorých čerpacích staniciach klesli pod 1 euro za liter na cenu 99 centov. Naposledy stálo palivo menej ako 1 euro za liter pred šiestimi rokmi a vtedy išlo o benzín. Ropa bola pre veľké objemy ťažby a slabý ekonomický rast vo svete lacná po celý rok 2015.

ŠPORT: Majstri sveta Varga aj Sagan
Strelec Erik Varga obhájil titul majstra sveta. Cyklista Peter Sagan vyhral v americkom Richmonde po bravúrnom finiši majstrovstvá sveta. Miroslav Šatan sa stal generálnym manažérom hokejového tímu Európy na Svetový pohár 2016. Vyše 50 slovenských hokejistov podpísalo vyhlásenie o bojkote reprezentácie, kým nebudú nové voľby.

OKTÓBER

Pád ruského lietadla
Pád ruského airbusu na Sinajskom polostrove. Zomrelo všetkých 217 pasažierov a 7 členov posádky na palube. Rusko neskôr priznalo, že šlo o teroristický čin. Ruská Federálna bezpečnostná služba vypísala odmenu vo výške 50 miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k vypátraniu a dolapeniu osôb zodpovedných za umiestnenie bomby do lietadla.

Nobelova cena za mier Tuniskému kvartetu
Štvorica organizácií, ktoré tvoria tzv. Tuniské kvarteto národného dialógu, získala Nobelovu cenu za mier. Podľa Nobelovho výboru kvarteto prispelo k budovaniu demokracie v Tunisku po Jazmínovej revolúcii z roku 2011.

zväčšiť Nobelovu cenu za mier si v Osle prevzali... Foto: SITA/AP, Audun Braastad
Nórsko, Noeblova cena, Tuniský kvartet Nobelovu cenu za mier si v Osle prevzali zástupcovia kvarteta pre národný dialóg v Tunisku. Zľava prezident Tuniského spolku právnikov Muhammad Fazíl Mahfúz, generálny tajomník odborovej centrály Všeobecného tuniského zväzu práce (UGTT) Husajn Abásí, šéf Tuniskej ligy na ochranu ľudských práv (LTDH) Abdas Sattár bin Músá a šéfka Tuniského zväzu priemyslu, obchodu a remesiel (UTICA) Vidída Búčamávíová.

Emisná kauza VW
Volkswagen priznal, že v naftových autách mal softvér, ktorý klamal o výške emisií. Akcie VW sa prepadli takmer o polovicu. Na Slovensku je problémových asi 40-tisíc áut značiek VW, Škoda, Audi a Seat, takže ich čakajú návštevy servisov.

ŠPORT: Naši futbalisti postúpili na ME
Futbalisti Slovenska po výhre v Luxembursku 4:2 postúpili prvý raz na majstrovstvá Európy. Lewis Hamilton obhájil majstrovský titul vo formule 1. Hokejista Ľubomír Višňovský uviedol, že kariéru ukončí v bratislavskom Slovane.

NOVEMBER

Hromadné výpovede sestier
Asi tisícka sestier zo šiestich nemocníc (Žilina, Košice, Poprad, Prešov, Trnava, Bojnice) dala hromadné výpovede, pretože neboli splnené ich požiadavky, týkajúce sa platov aj situácie v zdravotníctve.

Kauza piešťanského Centroomu
Z bytového domu Centroom v Piešťanoch narýchlo vysťahovali užívateľov 44 tamojších bytov, pretože stavba sa dostala do havarijného stavu a hrozilo jej zrútenie. Kauza odkryla nedostatky slovenskej stavebnej legislatívy, keďže podobné kolapsové stavy už predtým nastali vo dvoch objektoch v Bratislave – Trinity a Apollo BC. Všetky tieto budovy projektoval rovnaký statik – Ján Tomčáni.

Teroristické útoky v Paríži
V piatok trinásteho sa v Paríži odohrala séria atentátov. Skupina džihádistov udrela na piatich miestach, dovedna zabili 130 ľudí. Najviac ich zahynulo v divadle Bataclan (až 89 zavraždených). Radikáli sa pomstili za účasť Francúzska na boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

zväčšiť Kytice a sviečky na pamiatku obetí... Foto: SITA/AP
Bataclan, moslim, teroristické útoky, Paríž Kytice a sviečky na pamiatku obetí teroristického útoku v sieni parížskeho divadla Bataclan, kde sa konal koncert. Vľavo sa na kolenách modlí moslim.

Turci zostrelili ruskú stíhačku
Turecká armáda pri hranici so Sýriou zostrelila ruské vojenské lietadlo Su-24. Ide o najvážnejší medzinárodný incident sýrskeho konfliktu a prvý prípad od 50. rokov minulého storočia, keď členská krajina NATO zničila ruské lietadlo.

Konferencia o zmene klímy
30. novembra sa v Paríži začala medzinárodná konferencia OSN o zmene klímy, ktorú navštívili lídri 147 krajín. Rokuje sa o novom návrhu klimatickej dohody. Európska únia plánuje znížiť do roku 2030 emisie o 40 % v porovnaní s rokom 1990 a zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energií na 27 %. USA by mali do roku 2020 znížiť emisie o 17 % oproti roku 2005 a Čína by mala do roku 2027 znížiť emisie až o 65 %. India musí do roku 2030 skresať emisie o 33–35 % v porovnaní s rokom 2005.

Účet zadarmo pre milión Slovákov
Ľudia s čistým platom do 400 eur mesačne budú mať nárok na bankový účet zadarmo, čo sa týka vyše milióna Slovákov. Rozhodol o tom parlament. Ostatní majú nárok na základné služby za poplatok 3 eurá mesačne. Platiť to má od januára 2016.

ŠPORT: Rusi obvinení z krytia dopingu
Hokejisti Slovenska skončili na Nemeckom pohári na poslednom, štvrtom mieste, dvakrát prehrali, raz vyhrali. Svetová antidopingová agentúra obvinila ruskú vládu z krytia dopingu. Futbalisti Slovenska uzavreli úspešný rok domácimi výhrami nad Islandom a Švajčiarskom. Slovenskou tenisovou jednotkou roka sa stala Anna Karolína Schmiedlová, tenistom Martin Kližan. Slovenský parlament schválil zákon o športe.

DECEMBER

Nezamestnanosť klesla
Premiér ohlásil splnenie volebného sľubu, že na Slovensku klesne nezamestnanosť na úroveň európskeho priemeru. Podľa štatistiky Eurostatu sa miera nezamestnanosti v krajine v treťom kvartáli 2015 znížila na úroveň 10,7 percenta, zhodnú s priemerom v eurozóne. Očakáva sa jej ďalšie znižovanie, výhľadovo na budúci rok aspoň pod hranicu desiatich percent. Motivovať ľudí k práci majú aj nové projekty zamestnanosti či ďalšie rapídne dvíhanie minimálnej mzdy, ktorá v januári stúpne už na 405 eur.

Streľba na vianočnom večierku
Americký moslim Syed Rizwan Farook a jeho pakistanská manželka Tashfeen Maliková zastrelili na vianočnom večierku v domove sociálnych služieb v kalifornskom San Bernardine 14 ľudí. Išlo o najkrvavejší teroristický čin džihádistov v USA od pamätného 11. septembra 2011.

Porážka extrémistov
Krajne pravicový Národný front (FN) prepadol v druhom kole francúzskych regionálnych volieb. Strana Marine Le Penovej utrpela porážku vo všetkých 13 krajoch, a to aj tam, kde v prvom kole hlasovania dosiahla výrazné víťazstvo. Republikáni netaja úľavu nad porážkou krajnej pravice v druhom kole regionálnych volieb. Podľa ich lídra a exprezidenta Nicolasa Sarkozyho bolo prvé kolo volieb jasným varovaním voličov, že politici sa musia činiť. Regionálne voľby sú považované za posledný test pred prezidentským súbojom v roku 2017.

Tretí sociálny balíček
Smer na sneme začiatkom decembra schválil tretí sociálny balíček pre ľudí. Podľa očakávaní sa prijali návrhy pre mladé rodiny a dôchodcov.

Jaguar Land Rover postaví závod pri Nitre
Na Slovensko mieri jedna z historicky najväčších investícií. Pri Nitre postaví svoj závod automobilka Jaguar Land Rover. Predstavitelia výrobcu luxusných vozidiel a slovenskej vlády 11. decembra oficiálne svojím podpisom pod investičnú zmluvu spečatili príchod britskej automobilky na Slovensko. Tá preinvestuje 1,1 mld. britských libier a vytvorí zo začiatku 2 800 nových pracovných miest. Závod by mal začať výrobu v roku 2018. V prvej fáze sa bude v nitrianskom závode automobilky Jaguar vyrábať 150-tisíc vozidiel ročne. Cieľom je vyrábať až 300-tisíc automobilov.

zväčšiť Peter Sagan sa stal slovenským športovcom roka... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Sagan, Zlatý pedál Peter Sagan sa stal slovenským športovcom roka aj víťazom cyklistickej ankety Zlatý pedál.

ŠPORT: Sagan je športovcom roka
Slovenská vláda schválila časový plán výstavby Národného futbalového štadióna. Hotový má byť do konca roka 2017. Peter Sagan sa stal slovenským športovcom roka 2015.

ŠPORT: Žreb nám určil atraktívnych súperov
Anglicko, Wales, Rusko. To sú súperi futbalistov Slovenska v B-skupine budúcoročného finálového turnaja majstrovstiev Európy (10.6.-10.7.). Rozhodol o tom žreb 12. decembra v Kongresovom paláci na námestí Porte Maillot v Paríži. „Dostali sme atraktívnych súperov. Verím, že sa na turnaj dobre pripravíme,“ uviedol tréner Ján Kozák.

ŠPORT: Senzácia – Vlhová vyhrala slalom v Aare
Slovenská zjazdárka Petra Vlhová šokovala lyžiarsky svet. V slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom Aare zdolala všetky konkurentky a pripísala si prvý triumf v pretekoch Svetového pohára. Veronika Velez-Zuzulová obsadila 6. miesto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ročenka 2015