Ruské nálety v Sýrii zabili vyše 2370 ľudí

Viac ako tretinu osôb zabitých ruskými náletmi v Sýrii počas troch mesiacov tvoria civilisti. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na monitorovaciu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

30.12.2015 20:31
debata (292)

Ruské nálety podporujúce operácie sýrskych vládnych síl sa začali 30. septembra a odvtedy zabili 2371 ľudí vrátane 792 civilistov, uviedlo SOHR.

Rusko zo začiatku vyhlasovalo, že nálety zameriava na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), ale neskôr oznámilo, že sa zameriava všeobecnejšie na „teroristické skupiny".

Podľa SOHR, ktoré zhromažďuje správy od siete svojich aktivistov po celej Sýrii, ruské nálety zabili približne 655 militantov Islamského štátu, ako aj 924 povstaleckých bojovníkov vrátane členov Frontu an-Nusra, sýrskej odnože al-Káidy. Odnož bojuje spolu s ďalšími povstaleckými skupinami proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) 23. decembra informovala, že ruské letecké útoky usmrtili stovky civilistov, mnohých pri náletoch v oblastiach, kde sa nenachádzali žiadne bojové ciele.

AI uviedla, že pri šiestich náletoch, ktoré podrobne prešetrovala, zahynulo najmenej 200 civilistov a iba približne desať bojovníkov. AI vyzvala na nezávislé vyšetrovanie týchto incidentov. V sýrskom konflikte prišlo o život vyše 250-tisíc ľudí. Začal sa nenásilnými demonštráciami proti Asadovmu režimu v roku 2011 a vyústil do občianskej vojny.

Ruské nálety podporujú Asadove ozbrojené sily, ktoré sú v nedostatočných počtoch rozmiestnené na mnohých frontoch a údajne majú problémy s naverbovaním nových vojakov.

292 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #civilisti #ruské nálety #SOHR