Merkelová Nemcom: Nenechajme sa rozdeliť a buďme trpezliví pri prekonávaní krízy

Za spoločné vzdorovanie xenofóbii sa vyslovila nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vo svojom novoročnom príhovore krajanom, ktorý si tamojší televízni diváci pozrú na Silvestra večer.

31.12.2015 08:24
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas novoročného príhovoru.
debata (97)

Súčasne zdôraznila šance krajiny, ktoré sú napriek problémom spojené s príchodom vysokého počtu utečencov.

Ide o to, nenechať sa rozdeliť a nenasledovať tých, ktorí si s chladnosťou, ba až nenávisťou v srdciach, rezervujú pre seba nemeckú identitu a chcú iných vylúčiť, vyplynulo z kancelárkiných slov. Podľa Merkelovej krajiny vždy profitujú z vydareného prisťahovalectva, pričom aj dnešok vníma síce ako veľkú úlohu, ale aj ako šancu pre zajtrajšok.

Spolková kancelárka apelovala na občanov Nemecka, aby boli trpezliví pri prekonávaní krízy, ktorá bude klásť na Nemecko ešte nemalé úlohy. Vyžiada si to čas, sily a peniaze, práve s ohľadom na tak dôležitú úlohu integrácie tých, ktorí tu natrvalo zostanú, zdôraznila.

Šéfka spolkovej vlády v Berlíne podľa vopred vydanej správy tlačovej agentúry DPA ocenila občiansku angažovanosť, ako aj ucelenú koncepciu politických opatrení. Pripomenula, že aj na medzinárodnej scéne ide o zlepšenie ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, boj proti príčinám masového presunu ľudí a trvalé, citeľné zníženie počtu utečencov. O číselných predstavách sa však rečníčka nevyjadrila konkrétnejšie. Zopakovala pritom svoju kontroverzne vnímanú formuláciu: „Dokážeme to, pretože Nemecko je silná krajina“.

Merkelová sa opäť vyslovila za výraznú úlohu Nemecka pri riešení kríz vo svete. Zdôraznila však, že v nemeckej spoločnosti musia platiť základné predpoklady spolunažívania, medzi ktoré patria „naše hodnoty, naše tradície, naše právne povedomie, náš jazyk, naše zákony a naše pravidlá“.

Na margo sčasti nenávistných diskusií o utečencoch kancelárka konštatovala, že ide o to, vždy načúvať aj argumentom druhej strany, hoci vníma starosti a šance inak ako my. Súčasne apelovala na vecnosť krajanov v tejto otázke.

Angela Merkelová ocenila spontánnu pripravenosť pomôcť ľuďom v núdzi, ktorí majú nezriedka za sebou životunebezpečnú cestu, aby hľadali útočisko práve v Nemecku. Poďakovala osobitne nielen príslušníkom polície, armády a zamestnancom rôznych úradov či inštitúcií, ale aj početným dobrovoľníkom.

Vzhľadom na blížiaci sa rok 2016 vyzvala kancelárka krajanov na optimizmus, a to rovnako zamestnávateľov ako zamestnancov, pracovníkov vo vede, umení a kultúre, ale aj športovcov s ohľadom na futbalové Euro vo Francúzsku či olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro. Krátko po odvysielaní bude Merkelovej príhovor dostupný na internete s titulkami v anglickom i arabskom jazyku.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci