V Mníchove naďalej platí varovanie pred útokmi

Železničné stanice v Mníchove v piatok opätovne sprístupnili a vlaky premávajú, ale varovanie pred možným teroristickým útokom extrémistov z Islamského štátu zostáva naďalej v bavorskej metropole v platnosti, oznámila tlačová agentúra AP.

01.01.2016 08:51 , aktualizované: 14:07
nemecko, mníchov, polícia, vojaci, Foto: ,
V rámci bezpečnostných opatrení došlo aj k evakuácii hlavnej železničnej stanice a železničnej stanice v miestnej časti Pasing.
debata (20)

Citovala mníchovskú políciu, ktorá dnes na Twitteri uviedla, že „stanice sú otvorené, ale situácia je naďalej vážna“.

Šéf mníchovskej polície Hubertus Andrä na piatkovej tlačovej konferencii povedal, že dostali veľmi konkrétny tip, podľa ktorého malo dôjsť k samovražedným útokom v Mníchove na Silvestra o polnoci. Nevedel však povedať, či sa potenciálni útočníci nachádzajú v Mníchove alebo v Nemecku.

Úroky podľa tohto tipu plánovali Sýrčania a Iračania, informovala agentúra Reuters. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann na neskorej nočnej tlačovej konferencii povedal, že spriatelená zahraničná spravodajská služba varovala Nemecko pred bezprostredne hroziacim teroristickým útokom.

Piati až siedmi samovražední atentátnici sa podľa tejto informácie chceli vyhodiť do vzduchu na rozličných miestach v Mníchove, vrátane dvoch železničných staníc. Mníchovská polícia na Silvestra tesne pred polnocou evakuovala hlavnú železničnú stanicu a stanicu v mestskej časti Pasing. Silvestrujúcich ľudí vyzvala, aby sa vyhli veľkým zhromaždeniam ľudí.

Možný teroristický útok v Mníchove plánovali militanti z IS

Možný teroristický útok v Mníchove plánovali počas silvestrovskej noci príslušníci militantnej organizácie Islamský štát. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii bavorský minister vnútra Joachim Herrmann, ktorého slová citovala agentúra AP.

Tamojšia polícia len niekoľko hodín pred záverom roka 2015 na sociálnej sieti Twitter varovala mníchovskú verejnosť pred „vážnou, bezprostrednou hrozbou“ samovražedného bombového útoku, ktorý chceli spáchať stúpenci IS. Polícia zároveň vyzvala občanov, aby sa vyhýbali davom.

V rámci bezpečnostných opatrení došlo aj k evakuácii hlavnej železničnej stanice a železničnej stanice v miestnej časti Pasing. Mníchovský policajný šéf Hubertus Andrä spresnil, že nemecké úrady dostali avízo od zahraničných tajných služieb, pričom atentátnikov malo byť päť až sedem.

K zatknutiu podozrivých osôb zatiaľ nedošlo. Agentúra DPA hlási veľké meškanie verejnej dopravy v dôsledku zastavenia prevádzky na oboch uvedených železničných staniciach. Napriek policajným upozorneniam vyšli do ulíc Mníchova tisícky ľudí, aby oslavami privítali nový rok.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov #hrozba teroristických útokov #Islamský štát