Porošenko obvinil Rusko z ekonomickej agresie. Myslí si, že Moskva neuspeje

Rusko sa snaží "ekonomicky udusiť" Ukrajinu zavedením zákazu dovozu ukrajinských potravín, ale neuspeje. Uviedol to ukrajinský prezident Petro Porošenko vo svojom novoročnom prejave.

01.01.2016 10:45
Petro Porošenko, Ukrajina, ukrajinský prezident, Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (365)

„Rozhodnutie Moskvy uzavrieť trhy pre ukrajinský tovar, silná ekonomická agresia, je ďalšou súčasťou hybridnej vojny proti nám. Nemohli nás dobyť útokom, tak sa snažia udusiť nás ekonomicky a rozvrátiť sociálne. Ale nič z toho sa im nepodarí!“ zdôraznil.

„Za niekoľko rokov si vynahradíme obrovské škody, ktoré Rusko spôsobilo Ukrajine,“ povedal Porošenko o dôsledkoch dohody o voľnom obchode s Európskou úniou, ktorá práve vstupuje do platnosti a ktorá Moskvu viedla k uvaleniu sankcií proti Ukrajine.

Urajinský prezident vyzval k tomu, aby si krajina tento rok „široko otvorila dvere do Európy“ a získala čo najviac európskych investícií. Zdôraznil tiež dôležitosť potierania korupcie. Za uplynulý rok sa Ukrajinci podľa hlavy štátu stali nielen staršími, ale aj múdrejšími a silnejšími. Dôležité je však vytrvať, aby zvíťazili.

Kyjev a Západ obviňujú Moskvu, že predvlani na jar anektovala Krym a rozpútala proruské povstania v Donbase na východe Ukrajiny v odvete za zvrhnutie proruského prezidenta Viktora Janukovyča a príklon k Západu.

Hoci Kremeľ ruské zasahovanie popiera, mnoho Ukrajincov konflikt v Donbase, ktorý si vyžiadal cez 9 000 mŕtvych, považuje za vojnu vedenú Ruskom proti ich krajine. Porošenko poďakoval ukrajinským vojakom, ktorí namiesto sedenia pri sviatočnom stole trávia Nový rok v studených zákopoch.

„Hrdinom sláva! Nech žije Nový rok! Nech prinesie mier, šťastie a dostatok! Sláva Ukrajine!“ zvolal prezident.

Podľa údajov ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva vývoz potravín do Ruska už počas desiatich mesiacov uplynulého roka vinou predchádzajúcich ruských obmedzení poklesol z takmer miliardy dolárov v rovnakom období predchádzajúceho roka na zhruba štvrtinu.

Už v roku 2014 sa oproti predchádzajúcemu roku ukrajinský export poľnohospodárskych výrobkov a potravín do Ruska zmenšil na polovicu. Súčasne vývoz ruského poľnohospodárskeho a potravinárskeho tovaru na Ukrajinu poklesol asi o pätinu.

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina #Petro Porošenko