India: Teroristi zaútočili na leteckú základňu v Pandžábe

Životy najmenej štyroch ozbrojencov a troch príslušníkov leteckých síl si v sobotu vyžiadal útok na základňu indického letectva ležiacu v blízkosti hraníc s Pakistanom. Informovali o tom televízia NDTV a denník Times of India.

02.01.2016 08:19
Pandžáb, india, vojaci, armáda, Foto: ,
Útok je podobný incidentu v pohraničnom meste v Pandžábe z minulého roka, pri ktorom bolo zabitých deväť ľudí.
debata

Útok na základňu v meste Pathankot v štáte Pandžáb sa začal okolo 03.30 h miestneho času. Podľa NDTV boli útočníkmi zrejme islamskí extrémisti zo skupiny Džaíš-i-Muhammad operujúcej v Pakistane. Snažili sa dostať do časti základne, kde sa nachádzajú stíhačky MiG-21 a útočné vrtuľníky Mi-35 s cieľom zničiť ich, ale to sa im nepodarilo.

Šéf hraničnej polície Vidžaj Singh povedal, že ozbrojenci boli oblečení vo vojenských uniformách. Základňu následne prehľadali, či sa v nej neukryli ďalší ozbrojenci. Podľa indických médií sa vyčisťovacia akcia stále prebieha a počas nej ozývajú zo základne výbuchy a streľba.

Pathankot leží okolo 50 kilometrov od hraníc s Pakistanom, resp. 430 kilometrov severne od Naí Dillí a je vstupnou bránou do štátu Džammú a Kašmír, keď sú aktívne ozbrojené moslimské separatistické skupiny.

Sobotný útok je podobný incidentu v pohraničnom meste v Pandžábe z minulého roka, pri ktorom bolo zabitých deväť ľudí. Aj vtedy ho India pripísala povstalcom, ktorí prišli zo susedného Pakistanu.

Navyše sa stal iba týždeň po tom, čo sa indický premiér Naréndra Módí neočakávane stretol v pakistanskom meste Láhaur so svojím pakistanským kolegom Navázom Šarífom v snahe oživiť dvojstranné rozhovory, ktoré prerušili útoky militantov.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #islamistickí extrémisti