Gazeta: Poľskí a nemeckí nacionalisti sa spojili proti migrantom

Poľskí nacionalisti z radov štetínskych futbalových fanúšikov uzavreli spojenectvo s neonacistami z východonemeckého Meklenburska namierených proti imigrantom. Upozornil na to poľský denník Gazeta Wyborcza.

02.01.2016 09:41
debata (75)

Členovia poľsko-nemeckého hnedého bratstva už podnikli jednotnú akciu: v Štetíne 13. decembra napadli päsťami demonštráciu proti rasizmu, usporiadanú združením Otvorená republika. Polícia zadržala osem útočníkov vo veku od 14 do 26 rokov.

Zhodou okolností sa protirasistická demonštrácia konala na Grünwaldskom námestí, pomenovanom po stredovekej bitke, v ktorej poľsko-litovské vojsko, posilnené českými žoldniermi, porazilo nemeckých rytierov.

Za bratstvom sú podľa denníka dvaja muži, tridsaťdeväťročný niekdajší boxer Radoslaw Król, stojaci proti neexistujúcej „moslimskej štvrti“ v Štetíne, a tridsaťsedemročný chovateľ buldogov Norman Latzkow, organizátor „večerných vlasteneckých prechádzok“, pri ktorých nemeckí neonacisti s fakľami v rukách demonštrujú proti utečencom.

„Hnedé spojenectvo je nová kvalita,“ tvrdí znalec poľsko-nemeckého pohraničia Andrzej Kotula zo štetínskej radnice. Nemeckí neonacisti totiž ešte pred pár rokmi usporiadali akcie, ktoré mali „zastaviť poľskú inváziu“. Teraz však pribehli na pomoc poľským kolegom vysporiadať sa so žiadateľmi o azyl.

„Strach z Poliakov, ktorý dával neonacistom energiu, sa už pominul. Teraz sa niektorí dokonca tešia, že prázdne ihriská vo vyľudnených východonemeckých mestečkách ožívajú poľskými deťmi,“ tvrdí Kotula a dodáva, že teraz sú spoločným nepriateľom utečenci. Spolupráca medzi neonacistami a poľskými „vlasteneckými fanúšikmi“ začala v októbri a spečatila ju aj pitka v Stettiner pivovaru.

Pre niektorých radikálov je vraj problém prijať spojenectvo, iným ale nevadí, že jedni nosia symboly nacistickej Tretej ríše a druhí poľského odboja proti nacistickej okupácii.

„Sme susedia. Dohodli sme sa, že oni budú rešpektovať naše dejiny a my ich. My aj oni sme Pomoransko. Máme si snáď vydriapať oči, keď máme spoločného nepriateľa?“ povedal denníku jeden z poľských fanúšikov.

„V Štetíne ešte nie sú, ale už sú v meste Schwedt, Löcknitz a Pasewalk. Prídu a postavia mešity – ibaže im to nedovolíme. Spoločne s Nemcami,“ dodal. Štetín býval historickou metropolou Pomoranska. Súčasťou Poľska je od roku 1945.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #utečenci #nacionalizmus