Militanti z aš-Šabábu použili v náborovom filme Donalda Trumpa

Islamistická militantná skupina aš-Šabáb v Somálsku zverejnila film zameraný na verbovanie nováčikov do svojich radov, ktorý má podobu dokumentárneho filmu o rasovej nespravodlivosti v Spojených štátoch. Vystupuje v ňom aj republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump.

02.01.2016 11:26
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump.
debata (2)

Informovala o tom dnes organizácia SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete. Miliardár a developer Trump, bývalá hviezda televíznej reality šou a favorit medzi republikánskymi prezidentskými kandidátmi, je v 51-minútovom filme zachytený, ako v decembri vyzýva Spojené štáty, aby zakázali všetkým moslimom vstup do krajiny. V záberoch je vidieť, že jeho priaznivci nadšene tlieskajú, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Trump sa vo filme objavuje medzi dvoma zábermi s militantným vodcom Anwarom Awlakím, ktorého zabilo v Jemene v roku 2011 bezpilotné lietadlo. Awlakí v záberoch hovorí, že moslimovia v Spojených štátoch majú na výber medzi dvoma možnosťami – buď odídu do nejakej islamskej krajiny alebo zostanú v USA a budú tam bojovať proti Západu.

Film začal v piatok šíriť na sociálnej sieti Twitter aj spravodajský portál, ktorý patrí mediálnej spoločnosti aš-Šabábu al-Kataib Media Foundation.

Trumpova výzva zakázať moslimom vstup do USA si vyslúžila odsúdenie zo strany amerických politikov. Výzva vyvolala aj medzinárodný rozruch a vyústila do kritiky, že Trumpove názory môžu zneužiť islamistickí militanti na propagandistic­ké ciele.

Skupina aš-Šabáb, ktorá sa snaží zvrhnúť prozápadnú vládu v Somálsku a zaviesť prísnu obdobu islamského práva šaría, je napojená na medzinárodnú militantnú sieť al-Káida. Útoky podniká takisto v Keni a Etiópii.

Na oblohe nad Kaliforniou sa objavili odkazy pre Donalda Trumpa

Odporca Donalda Trumpa, republikánskeho uchádzača o nomináciu do volieb prezidenta USA, sa doňho pustil prostredníctvom dymových odkazov na oblohe. „Amerika je skvelá! Trump je odporný“, stálo podľa televízie CNN v jednom z odkazov, ktoré šesť lietadiel vytvorilo v piatok na oblohe nad Pasadenou v Kalifornii, kde sa konal už 127. ročník podujatia Rose Parade.

Účastníci tradičnej novoročnej prehliadky si mohli prečítať aj odkazy „Ktokoľvek okrem Trumpa“, „Trump miluje byť nenávidený“ či „Trump je paranoidný“. Zábery nápisov na oblohe sa rýchlo šírili na sociálnych sieťach. Vysvitlo, že ich autorom je 57-ročný Stan Pate z Tuscaloosy v štáte Alabama, ktorý CNN ukázal zmluvu s príslušnou firmou.

„Počúval som Donalda Trumpa počas niekoľkých uplynulých mesiacov. Som človek, ktorý verí, že funkciu prezidenta treba rešpektovať, nech je v nej ktokoľvek,“ povedal Pate pre CNN. On sám by mohol dať hlas demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej, ale zatiaľ sa nerozhodol. Momentálne je viac odhodlaný zastaviť Trumpa. Povzbudzuje ľudí po celých Spojených štátoch, aby mu dali najavo, „kto to je a čím je“.

Miliardár Trump je známy svojimi provokatívnymi poznámkami. Napríklad vyzval na zákaz vstupu moslimov do USA a mexických prisťahovalcov označil za „násilníkov“.

V USA sa 1. februára začnú prezidentské primárky, v ktorých si republikáni i demokrati vyberú svojho prezidentského kandidáta. Trump už niekoľko mesiacov vedie prieskumy medzi republikánskymi voličmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #Somálsko #aš-Šabáb #Donald Trump