Saudská Arábia prerušila diplomatické styky s Iránom

Saudská Arábia prerušila diplomatické styky s Iránom, oznámilo v nedeľu v Rijáde saudské ministerstvo zahraničia. Krok je reakciou na ranný útok davu iránskych demonštrantov na areál saudského veľvyslanectva v Teheráne.

03.01.2016 08:20 , aktualizované: 21:58
debata (44)

Diplomatická roztržka nasleduje krátko po poprave šiitského duchovného Nimra an-Nimrata v Saudskej Arábii, ktorá v Iráne vyvolala búrlivé protesty.

Personál iránskeho veľvyslanectva a ďalšie iránske organizácie v Saudskej Arábii majú krajinu opustiť do 48 hodín. Saudský minister zahraničia Ádil Džubajrá vo vyhlásení na tlačovej konferencii v Rijáde uviedol, že Saudská Arábia nedovolí, aby Irán ohrozoval jej bezpečnosť.

Saudská Arábia a Irán hovoria, že nemajú záujem o eskaláciu

Ministri zahraničných vecí Saudskej Arábie a Iránu svojmu rakúskemu rezortnému kolegovi Sebastianovi Kurzovi povedali, že nemajú záujem o ďalšie zvyšovanie napätia po poprave šiitského duchovného v Saudskej Arábii. Oznámil to v nedeľu Kurzov hovorca.

„Obaja ministri zahraničných vecí uistili, že nikto nemôže mať záujem o ďalšiu eskaláciu,“ citovala hovorcu agentúra Reuters. Kurz vyzval v krátkych telefonátoch s iránskym ministrom Mohammadom Džavádom Zarífom a saudskoarabským ministrom Ádilom Džubajrom na deeskaláciu a dialóg medzi ich oboma regionálnymi veľmocami, ktoré sú naliehavo potrebné najmä pri riešení konfliktu v Sýrii.

„V tomto konfliktami zmietanom regióne by bolo ďalšie zhoršenie vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou tým posledným, čo momentálne potrebujeme,“ povedal Kurz podľa agentúry APA. Potvrdil tiež odmietavý postoj Rakúska voči trestu smrti, ktorý označil za „neľudskú a ukrutnú formu trestu“.

Popravy v Saudskej Arábii odsúdilo aj Francúzsko, ktoré súčasne vyzvalo regionálnych lídrov, aby urobili všetko s cieľom zabrániť zhoršeniu napätia medzi náboženskými vetvami. „Francúzsko potvrdzuje svoj neustály nesúhlas s trestom smrti, na všetkých miestach a za všetkých okolností,“ uviedol francúzsky rezort diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí USA medzitým vyzvalo iránsku vládu, aby chránila saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, a apelovalo na Saudskú Arábiu i Irán, aby sa zdržali akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli k vystupňovaniu napätia medzi sunnitmi a šiitmi v regióne.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová viedla podľa dnešného oznámenia únie „dlhý rozhovor“ s iránskym ministrom zahraničných vecí Zarífom. Ten vysvetľoval, ako sa Irán snaží „zmierniť napätie a chrániť saudskoarabských diplomatov“ po útoku na ambasádu. Obaja sa zhodli, že všetky strany by mali vynaložiť maximálne úsilie o to, aby sa situácia nevymkla spod kontroly, informovala agentúra AP.

Iránske revolučné gardy sľubujú Rijádu pomstu za popravu duchovného

Iránske revolučné gardy (IRG) varovali vládnucu saudskoarabskú rodinu Saudov pred ostrou reakciou za popravu popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

„Rodinu Saudov čaká v blízkej budúcnosti krutá pomsta, ktorá spôsobí pád tohto proteroristického a protiislamského režimu,“ uviedli IRG vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Mehr.

An-Nimr, najotvorenejší kritik vládnucej sunnitskej dynastie Saudov spomedzi tamojšej šiitskej minority, bol považovaný za vodcu mladších aktivistov, ktorí odmietali zlyhanie staršej komunity šiitov v boji za zrovnoprávnenie so sunnitmi.

Väčšina zo 47 popravených boli však sunniti usvedčení zo spáchania teroristických činov na území Saudskej Arábie pred desaťročím. Medzi popravenými boli štyria šiiti vrátane an-Nimra, ktorých Rijád uznal za vinných z účasti na zabití príslušníkov bezpečnostných síl, vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny.

Poprava, najmasovejšia za uplynulé desaťročia v tomto kráľovstve, sa uskutočnila v 12 mestách a štyroch väzniciach. Popravy boli vykonané popravnou čatou alebo sťatím hlavy.

Krok Rijádu pobúril šiitskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo. Americká vláda vyjadrila znepokojnie, že poprava zmieneného duchovného môže vyprovokovať sektárske napätie, pričom vyzvala všetkých vodcov na Blízkom východe, aby zdvojnásobili úsilie a zabránili takémuto scenáru.

„Opätovne vyzývame vládu Saudskej Arábie, aby rešpektovala a ochraňovala ľudské práva a zároveň zabezpečila spravodlivý, transparentný priebeh súdnych procesov vo všetkých prípadoch,“ uviedol vo vyhlásení hovorca rezortu zahraničných vecí Spojených štátov John Kirby.

Saudskoarabskú ambasádu v Teheráne napadli kvôli poprave duchovného

Skupina rozhnevaných Iráncov vtrhla v noci na nedeľu do budovy saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne a vypálila jej časť v reakcii na sobotňajšiu popravu významného šiitského duchovného Nimra an-Nimra známeho svojimi aktivitami voči sunnitskej vláde v Saudskej Arábii.

Demonštranti sa podľa agentúry DPA po útoku na ambasádu dostali do potýčky s políciou, ktorá niekoľkých z nich zatkla. Bezpečnostné sily následne dostali situáciu pod kontrolu. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku incidentu dočasne zakázalo zhromažďovanie sa pred danou ambasádou, ako aj pred saudskoarabským konzulátom v meste Mašhad.

Saudská Arábia pobúrila šiitskú komunitu na Blízkom východe, ako aj medzinárodné spoločenstvo, keď spolu s an-Nimrom popravila v priebehu jedného dňa ďalších 46 ľudí, ktorých Rijád uznal za vinných z prijatia extrémistickej ideológie, terorizmu a smrti civilistov aj bezpečnostných činiteľov.

An-Nimra (55) odsúdili v roku 2014 na trest smrti v súvislosti s obvineniami z vyvolávania sektárskych konfliktov a odmietnutia poslušnosti voči vládcovi krajiny. Irán, ako hlavný šiitský rival Saudskej Arábie v regióne, označil popravu za politicky a nábožensky motivovanú. Jemen ju považuje za zjavné porušenie ľudských práv. Ďalšia kritika tohto kroku Rijádu prišla z Pakistanu, Afganistanu, Libanonu a Indie, dopĺňa denník The Guardian.

Iránsky vodca prepovedá Rijádu boží trest za popravu duchovného

Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí odsúdil znova popravu šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii, pričom vyjadril presvedčenie, že tamojších politikov neminie „boží trest“. Ajatolláh stojaci na čele iránskeho šiitského režimu totiž považuje tento čin za „politickú chybu“, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na vysielanie iránskej štátnej televízie.

„Nespravodlivé preliatie krvi tohto utláčaného mučeníka bezpochyby čoskoro ukáže svoje dôsledky a boží trest postihne saudskoarabských politikov,“ citovala televízia slová Chameneího. An-Nimra považovaného sa vodcu hnutia za zrovnoprávnenie šiitskej menšiny v Saudskej Arábii popravili v sobotu spolu s viac ako 40 ďalšími osobami usvedčenými z terorizmu.

Podľa Chameneího však nie je pravda, že by tento duchovný „navádzal ľudí na pripojenie sa k ozbrojenému hnutiu alebo sa podieľal na tajnom sprisahaní“, ale iba „verejne vyjadroval kritiku na základe svojho náboženského zanietenia“.

Iránsky vodca v súvislosti s popravou Nimra odsúdil taktiež „mlčanie tých, ktorí tvrdia, že podporujú slobodu a demokraciu“, čo bolo zrejme narážkou na nevýraznú reakciu zo strany západných vlád.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #poprava #šiiti