Rusko uvoľní miliardy na program vlasteneckej výchovy mládeže

Rusko v nasledujúcich piatich rokoch uvoľní takmer 1,7 miliardy rubľov na vlasteneckú výchovu občanov, najmä príslušníkov dorastajúcej generácie. Príslušný dekrét podpísal predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev.

03.01.2016 09:10
debata (448)

Cieľom programu je vytvoriť výchovný systém zodpovedajúci " výzvam a úlohám rozvoja krajiny," informovala agentúra Interfax.

Hlavným garantom akcie má byť ruská Federálna agentúra pre záležitosti mládeže (Rosmoloďož), ktorá bude vláde každoročne skladať účty zo svojej činnosti. Kremeľ si od programu sľubuje väčší záujem Rusov o historický odkaz predchádzajúcich generácií.

Vlastenecký program má v mládeži „vyvolávať pocit hrdosti a úcty k štátnym symbolom, historickým pomníkom a pamätníkom vlasti,“ hovorí sa vo vládnom dekrétu.

Dôležitým efektom má byť väčšia ústretovosť mladých Rusov k ozbrojeným silám a bezpečnostným zložkám, napísal Interfax. Úloha je podľa ruskej vlády o to významnejšia, že bude realizovaná „v zložitých podmienkach ekonomického a geopolitického súperenia“.

Šírenie vlasteneckých ideí v čase vyhrotených vzťahov so Západom je kľúčovou súčasťou ruskej propagandy, ktorá tradície ruského spôsobu života prezentuje ako alternatívu západným hodnotám. Oporou Kremľa je v tomto snažení pravoslávna cirkev a armáda.

448 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vlastenectvo