Nemecko by malo prijať nanajvýš 200-tisíc utečencov ročne, tvrdí Seehofer

Nemecko by malo podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera prijímať nanajvýš 200 000 utečencov ročne. V rozhovore s nedeľníkom Bild am Sonntag tak konkretizoval požiadavku svojej Kresťanskej únie (CSU), ktorá minulý rok prišla s požiadavkou stanovenia hornej hranice pre prijímanie utečencov. Spolková vláda to ale odmieta.

03.01.2016 09:35
bavorský premiér Horst Seehofer Foto: ,
Bavorský premiér a predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer.
debata (17)

„Zo skúseností minulosti môžem povedať: V Nemecku nemáme problém s prisťahovaním 100 000 až nanajvýš 200 000 žiadateľov o azyl a utečencov pred občianskou vojnou ročne,“ povedal predseda CSU nemeckému listu.

„Tento počet je zvládnuteľný a pri ňom funguje aj integrácia. Všetko, čo ide nad to, je podľa mňa príliš,“ dodal Seehofer.

Bavorský politik zdôraznil, že okrem týchto utečencov príde ešte mnoho prisťahovalcov, ktorí ťažia z voľného pohybu osôb v EÚ alebo sú cielene pozývaní do Nemecka. „To je ešte raz asi pol milióna ľudí,“ podotkol Seehofer.

Bavorský premiér sa obáva, že počet utečencov bude v tomto roku bez príslušných opatrení ešte výrazne vyšší ako vlani. „Hlavným cieľom pre rok 2016 musí byť obmedzenie počtu prisťahovalcov. Od tohto cieľa sme v súčasnosti veľmi vzdialení,“ povedal.

Seehofer pripomenul, že len v decembri do Bavorska prichádzalo v priemere 4 000 utečencov denne. „V prepočte na rok by to bolo okolo 1,5 milióna. To je viac ako za celý rok 2015 a v žiadnom prípade by to nebolo zvládnuteľné,“ konštatoval Seehofer.

V uplynulom roku do Nemecka podľa bavorskej vlády prišlo takmer 1,1 milióna utečencov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #seehofer #utečenci #CSU #žiadatelia o azyl