IS popravil piatich Britov. Camerona označil za otroka Bieleho domu

Organizácia Islamský štát zverejnila nové video, v ktorom oznamuje údajnú "popravu" piatich britských špiónov a vyhráža sa premiérovi Davidovi Cameronovi za jeho podiel na bombardovaní Sýrie. Oznámil to na svojom webe denník The Independent. V nahrávke, ktorej pravosť nemožno overiť, označuje IS predsedu britskej vlády za imbecila a otroka Bieleho domu.

03.01.2016 16:52
debata (45)

Pätica mužov oblečených v oranžových kombinézach sa na záberoch „priznáva“ zo špionáže v prospech britských spravodajských služieb. Desaťminútový klip potom ukazuje „odsúdených“, ako pokľaknú pred svojimi piatimi katmi.

Maskovaný muž s britským prízvukom prehlasuje, že britská vláda „špiónov“ opustila. „Toto je posolstvo Davidovi Cameronovi,“ hovorí terorista do kamery a britského premiéra označuje za imbecila a otroka Bieleho domu.

„Islamský štát jedného dňa napadne vašu krajinu, kde zavládne právo šaría,“ vyhlasuje muž a odkazuje predsedovi britskej vlády: „Túto vojnu prehráte, ako ste prehrali v Iraku a Afganistane. Tentokrát porážku zdedia vaše deti a budú na vás spomínať ako na bláznov, ktorí si mysleli, že môžu s islamskou republikou bojovať.“

The Independent upozorňuje, že pravosť videa nemožno nezávisle overiť. S odvolaním sa na blízkovýchodných expertov uvádza, že v poslednom čase sa prudko zvýšil počet podobných propagandistických videoklipov.

Došlo k tomu najmä potom, čo teroristi stratili iracké mesto Ramádí. Zostrih starých a nových záberov a horúčkovitá aktivita na poli propagandy je podľa odborníkov snahou odviesť pozornosť od vážnych porážok, ktoré organizácia Islamský štát utrpela na bojisku.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Cameron #poprava #špión #Islamský štát