Poľsko ponúka ústupky Londýnu v migrácii výmenou za posilnenie NATO

Poľsko môže prejaviť ústretovosť ku kompromisu voči britským požiadavkám na obmedzenie práv migrantov v rámci Európskej únie, ak Londýn pomôže zvýšiť prítomnosť NATO v strednej Európe. V rozhovore pre agentúru Reuters to v nedeľu vyhlásil poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski. O oboch problémoch sa vraj diskutuje "v tandeme".

03.01.2016 18:00
debata (73)

Varšava sa doteraz radila k najtvrdším kritikom návrhov britského premiéra Davida Camerona na skrátenie sociálnych podpôr a benefitov pre prisťahovalcov do Spojeného kráľovstva, kde v súčasnosti žijú a pracujú státisíce Poliakov.

Cameronove návrhy sú súčasťou balíka požadovaných zmien v celkovom usporiadaní EÚ. O britskom členstve má rozhodnúť referendum, ktoré sa má konať do konca budúceho roka. Sám premiér dúfa, že sa uskutoční ešte tento rok.

Na otázku, či Británia môže Poľsku poskytnúť protislužbu za zmiernenie odporu voči Cameronovým návrhom na skrátenie práv prisťahovalcov, odpovedal poľský minister zahraničia kladne: „Samozrejme. Británia môže všeličo Poľsku ponúknuť vo sfére medzinárodnej bezpečnosti.“

„Stále sa považujeme za druhoradé členov NATO, pretože v strednej Európe nie sú, okrem rotujúcich jednotiek, žiadne významné spojenecké sily alebo obranné zariadenia, čo umožňuje Rusom hrať v tomto regióne svoju hru,“ povedal Waszczykowski.

Agentúra Reuters k tomu poznamenáva, že už predvlani minister zahraničia v skoršej poľskej vláde požadoval, aby aliancia v Poľsku rozmiestnila dve brigády o sile 3 000 až 5 000 mužov v reakcii na ruskú intervenciu na Ukrajine. Moskva by takýto krok nepochybne považovala za nepriateľský akt, váhavo sa k takémuto kroku stavia aj NATO.

„Británia môže podporiť naše očakávania ohľadom spojeneckej vojenskej prítomnosti na poľskom území,“ povedal poľský minister zahraničia. Nepríjemný dopad na Poliakov žijúcich v Británii, prameniaci z obmedzenia sociálnych práv imigrantov, by Varšava kompenzovala mesačnými dávkami pre rodiny s deťmi, ktoré by mohli niektorých Poliakov odradiť od emigrácie, povedal Waszczykowski.

Varšava podľa neho ďalej nesúhlasí s obmedzovaním sociálnych výhod na základe národnosti a pôvodu. „Vieme, že britský systém sociálneho zabezpečenia je veľmi prepracovaný a nemusí to uniesť. Preto sa to snažíme riešiť zvýšením našich dávok a zvýšením platov v Poľsku,“ dodal.

Varšava bude v júli hostiť summit NATO, jeho prípravou sa budúci mesiac budú zaoberať ministri obrany členských štátov. Nová poľská vláda premiérky Beaty Szydlovej bude mať záujem na tom, aby summit aliancie pre Poľsko skončil diplomatickým úspechom, píše Reuters.

Pokiaľ ide o osud poľských migrantov, bolo by pre Poľsko ťažké prijať akúkoľvek formu diskriminácie, „ak nám Británia počas varšavského summitu skutočne účinne nepomôže s našimi obrannými záujmami,“ vyhlásil Waszczykowski.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #NATO