Poľsko dodrží kvóty, aj keď pochybuje o legálnosti plánu EÚ, tvrdí minister

Poľská nová konzervatívna vláda splní záväzok predošlého kabinetu prijať približne 7 000 migrantov napriek námietkam, ktoré vzniesla ešte v opozícii, uviedol v nedeľu poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski.

03.01.2016 21:21
debata (14)

Uskutoční však dôkladné previerky migrantov a prijme len utečencov, ktorí si želajú prísť do Poľska, po tom, ako bude zistená a potvrdená ich totožnosť, povedal Waszczykowski podľa agentúry Reuters.

Poľsko podľa ministra „zatiaľ“ neplánuje nasledovať Maďarsko a Slovensko pri napadnutí programu prerozdelenia utečencov v rámci EÚ na súde, avšak sleduje vývoj a je v tejto otázke v kontakte s oboma týmito krajinami.

„Väčšina týchto ľudí sú emigranti, ale boli považovaní za utečencov. Podľa nášho názoru je právny predpoklad tohto rozhodnutia (o kvótach) chybný,“ vyhlásil Waszczykowski.

„Máme informácie z Nemecka, že Nemci môžu potvrdiť totožnosť približne 20 percent (migrantov) a vo väčšine prípadov nevedia, kto sú títo ľudia,“ dodal šéf poľskej diplomacie s tým, že Poľsko nemôže „opakovať chyby iných krajín“ ani si „nemôže dovoliť migráciu a utečencov“, keď nebude zaručená bezpečnosť krajiny.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #povinné kvóty