Traja hlavní Česi. Urážky a spory

Prezident je vzdialený premiérovi a predseda vlády nemá blízko ku kľúčovému ministrovi. Vzťahy medzi hlavnými českými politikmi v roku 2015 škrípali. Zvlášť medzi hlavou štátu a šéfom výkonnej moci. Bez problémov to nevyzeralo ani u dvoch koaličných partnerov.

05.01.2016 09:00
debata (71)
zväčšiť Český prezident Miloš Zeman. Foto: SITA/AP, Jens Meyer
zeman Český prezident Miloš Zeman.

Zeman a Sobotka

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka sú zjavne jeden o druhom presvedčení, že nepatrí do funkcie, ktorú zastáva. Výrazne sa na tom podpisuje postoj k utečencom, keď prvý fakticky hádže všetkých do jedného vreca a druhý chce rozlišovať medzi tými, čo naozaj potrebujú ochranu, a teroristami.

Zeman poznamenal, že dostal veľa listov od občanov, ktorí chcú, aby Sobotku, ktorý podľa neho ohrozuje bezpečnosť krajiny, odvolal pre jeho názor na migračnú krízu. „Keby si prečítali ústavu, tak zistia, že, bohužiaľ, a ešte raz bohužiaľ, prezident nemá takú právomoc," uviedol pre stanicu Frekvence 1.

Premiér nezostal prezidentovi nič dlžný: „Stretol som sa s tým, že aj tí, čo Miloša Zemana podporovali a volili ho, dnes krútia hlavou. A krútia hlavou čím ďalej častejšie," podotkol pre denník Právo.

Do veľkého sporu sa obaja politici dostali, keď prezident rečnil po boku predstaviteľov Bloku proti islamu. Sobotka mu vyčítal, že sa zaradil medzi populistov, ktorí parazitujú na strachu Čechov z utečeneckej krízy. „Som starý pán, s úsmevom prehliadam chlapčenské drzosti, ako je táto," odkázal prezident premiérovi v interview pre noviny Mladá fronta DNES.

Prezident bez prejavu

Napäté vzťahy medzi kľúčovými ústavnými činiteľmi trvajú dlhšie. Zeman zjavne nevie odpustiť svojej rodnej sociálnej demokracii (čiže najmä Sobotkovi), že ho nepodporila v prvom kole prezidentských volieb (nasadila svojho kandidáta Jiřího Dienstbiera). Mimochodom, pred druhým kolom niektorí ľavičiari stále ohŕňali nos nad „dôchodcom z Vysočiny" a treba pripomenúť aj to, že veľa poslancov z tohto tábora potopilo Zemana, keď kandidoval v roku 2003 v nepriamych voľbách.

zväčšiť Český premiér Bohuslav Sobotka. Foto: SITA/AP
Sobotka Český premiér Bohuslav Sobotka.

Na opačnej strane po parlamentných voľbách v roku 2013 sa časť vplyvných členov ČSSD pokúšala u Zemana dosiahnuť, aby vytvorením vlády poveril podpredsedu strany Michala Hašeka. Sobotka očividne nezabudol na podraz, v ktorom mal prsty aj prezident. Dal mu to napríklad najavo v marci 2015, keď si Zeman chystal prejav, ktorý chcel predniesť na zjazde ČSSD. Lenže šéf ľavičiarov ho nepozval. „Je veľmi ľahké strácať pozíciu, ak sociálna demokracia nedokáže analyzovať svoje chyby," povedal vtedy Zeman pre server Aktuálně, o čom chcel na zjazde hovoriť, keď spomenul približne 23-percentné preferencie tejto strany.

Obľúbenec Babiš

Na rozdiel od Sobotku je Zemanovi blízky šéf hnutia ANO, ktorý vo vláde dohliada na štátnu pokladnicu. „Ministra financií Andreja Babiša považuje za oveľa výraznejšieho politika, ako je premiér," podotkli Hospodářské noviny. Prezident to napríklad naznačil, keď sa zmienil o teoretickej možnosti rozpadu vlády. „Býva zvykom dať šancu druhému na páske," povedal pre Aktuálně, keď športovou terminológiou pripomenul, že Babišovo hnutie bolo na druhom mieste vo voľbách.

zväčšiť Český minister financií Andrej Babiš. Foto: SITA/AP
babiš Český minister financií Andrej Babiš.

Zeman síce dokáže pochváliť vládu za úspechy, ale ponáhľa sa upozorniť, že to vlastne nie je zásluha Sobotku. Predviedol to vo vianočnom televíznom prejave, keď si pomohol citátom Babiša, podľa ktorého sa podarilo „odšpuntovať ekonomiku". Server iDNES v tom vidí súvislosti: „Môže byť podstatné, že v pochvale zmienil ministra financií. Babiš totiž otvorene dáva najavo, že považuje za reálnu možnosť nestavať proti Zemanovi pri ďalších voľbách na Hrad kandidáta ANO, kým Sobotka chce kandidáta ČSSD hľadať."

Premiér a financmajster

Prieskumy naznačujú, že ANO má „našliapnuté" vyhrať parlamentné voľby na jeseň 2017. Babiš už predvlani poznamenal, že by dobre vedel riadiť koaličnú vládu. V tej súčasnej sa často vyskytujú útoky medzi ANO a ČSSD. „Niekedy mám pocit, že Babiš chce odísť z vlády, aby sa zbavil bremena zodpovednosti," povedal Sobotka pre Aktuálně. Zašiel ešte ďalej: „Babiš sa občas snaží byť súčasne vo vláde aj v opozícii."

Sobotka pripustil, že k Babišovi nemá blízko aj preto, že pochádzajú z iného prostredia: „Ja som z robotníckej rodiny, ktorá sa nemala bohvieako ani v minulom režime. On pochádza z rodiny, ktorá bola privilegovaná už v bývalom režime, a v horných vrstvách zostal."

Obaja sa rozchádzajú v názore na migračnú vlnu do EÚ. Babišovi sa pozdáva postoj Zemana, pričom tvrdí, že nastáva ohrozenie európskej civilizácie. Priklonil sa aj k postupu Slovenska, ktoré podalo žalobu v súvislosti kvótami na utečencov. Vo vláde nepochodil. „Dostal som vynadané, väčšina bola proti," posťažoval sa Babiš v rozhovore pre Právo.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka