Švédsko obnovilo kontroly na hraniciach

Švédsko v reakcii na utečeneckú krízu začína uplatňovať zákon, podľa ktorého musia všetci dopravcovia pod hrozbou pokuty až 50-tisíc švédskych korún kontrolovať totožnosť svojich pasažierov mieriacich do Švédska. Opatrenia tvrdo kritizujú prevádzkovatelia vlakov, autobusov a trajektov, ale aj dánska vláda.

04.01.2016 10:08
Švédsko, kontorly, hranice, vlak Foto: ,
Švédske štátne dráhy SJ už oznámili, že od pondelka rušia všetky železničné spoje s Dánskom, pretože spoločnosť nebude schopná kontrolu totožnosti cestujúcich vykonávať.
debata (11)

Desaťmiliónové Švédsko prudko zmenilo svoju otvorenú politiku voči migrantom, keď vlani v krajine požiadalo o azyl viac ako 160-tisíc osôb, predovšetkým zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. V polovici novembra krajina obnovila pasové kontroly na hranici pri Malmö.

K hraničným kontrolám z dôvodu krízy pristúpili už aj ďalšie krajiny v Európe. Patrí medzi ne Nemecko, Rakúsko, Francúzsko či Belgicko. Odôvodňujú to mimoriadnymi okolnosťami týkajúcimi sa bezpečnosti a hrozieb terorizmu.

Švédske štátne dráhy SJ už oznámili, že od pondelka rušia všetky železničné spoje s Dánskom, pretože spoločnosť nebude schopná kontrolu totožnosti cestujúcich vykonávať. Ďalšie železniční prepravcovi obmedzujú počet súprav a varujú, že cesta medzi oboma krajinami by sa mohla výrazne predĺžiť.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #utečenci #Švédsko #hraničné kontroly