Dánsko zaviedlo dočasné pasové kontroly na nemeckej hranici

Dánsko s okamžitou platnosťou zaviedlo dočasné kontroly na hranici s Nemeckom. Na tlačovej konferencii to oznámil premiér Lars Lökke Rasmussen. Kodaň tak vraj musela reagovať na obdobný krok Švédska, ktoré nariadilo dopravcom kontrolovať totožnosť svojich pasažierov mieriacich do krajiny z Dánska.

04.01.2016 12:58
Denmark Sweden Europe Borders Foto: ,
Dánsko vraj reaguje na kontroly totožnosti pasažierov, ktoré v pondelok zaviedlo Švédsko. K hraničným kontrolám pristúpili aj Nemecko, Rakúsko, Francúzsko či Belgicko.
debata (12)

Švédsko zaviedlo povinnosť kontroly totožnosti pasažierov vo vlakoch, autobusoch a na trajektoch z Dánska pod hrozbou pokuty. Okrem dopravcov opatrenie od začiatku tvrdo kritizovala práve aj dánska vláda.

Zatiaľ čo Švédsko svoju otvorenú politiku voči migrantom zmenilo len nedávno pod tlakom viac ako 160-tisíc žiadateľov o azyl, Dánsko tvrdú azylovú politiku presadzuje už dlhšiu dobu. Prísnejší postup sľúbilo už pred vlaňajšími júnovými voľbami.

Vlani Dánsko znížilo finančnú pomoc žiadateľom o azyl. Na konci novembra potom parlament schválil aj súbor legislatívnych zmien, ktoré ďalej sprísňujú azylovú politiku tejto severskej krajiny. Kritiku vyvolal návrh zabavovať migrantom šperky a ďalšie cennosti, ktorých predajom by Kodaň získala prostriedky na ich ubytovanie, zdravotnú starostlivosť a vzdelanie.

K hraničným kontrolám pristúpili už aj ďalšie krajiny v Európe. Patrí medzi ne Nemecko, Rakúsko, Francúzsko či Belgicko. Odôvodňujú to mimoriadnymi okolnosťami týkajúcimi sa bezpečnosti a hrozieb terorizmu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Dánsko #kontrola na hraniciach