Tajné služby v Európe čaká náročný boj

V západnej Európe žije niekoľko tisíc radikalizovaných moslimov, ktorí predstavujú vážne riziko. Mnohí dokonca bojovali v Sýrii a potom sa vrátili domov. K týmto radikálom môžu pribudnúť ďalší z radov migrantov, ktorí prúdia do Európy. Existuje pritom hrozba, že aj mnohí prichádzajúci moslimovia by sa mohli prikloniť k násiliu, pretože sú prípady, keď sa ich snažia získať na svoju stranu stúpenci teroristickej organizácie Islamský štát, ktorí už žijú na európskom území.

06.01.2016 05:30
terorizmus, teroristi, islamský štát, zločinec,... Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Odhaľovanie možných teroristov bude najmä úlohou tajných služieb. Proti skupinám majú šance, ťažšie to býva s takzvanými osamelými vlkmi, ktorí konajú samostatne. Ak sa, nedajbože, radikáli rozhodnú udrieť, pravdepodobne si vyberú cieľ ako zvyčajne – veľké mesto a v ňom lokalitu s výrazným počtom ľudí. Je to ich zákerný spôsob, ako zavraždiť čo najviac osôb, vyvolať extrémny strach a upútať na seba čo najväčšiu pozornosť.

Islamisti dosiaľ, našťastie, nespáchali žiadny atentát s veľkým počtom zabitých vo východnej časti Európy s výnimkou júla 2012, keď zavraždili sedem izraelských turistov v bulharskom letovisku Burgas. Český prezident Miloš Zeman však varoval, že je otázkou času, kedy sa stane atentát v jeho krajine. Konkrétne sa zmienil o teroristickom ohrození Prahy, ale vláda poprela, že by existoval dôvod na obavy.

Európanom hrozí nebezpečenstvo nielen na ich území, ale aj v zahraničí, kam vedú nitky islamistických fanatikov, ktorých povzbudzuje krvavá propaganda takzvaného Islamského štátu. Je pravdepodobné, že sa znovu pokúsia zaútočiť na cudzincov, ktorí dovolenkujú vo vyhľadávaných letoviskách najmä v Egypte, Tunise a Maroku. Tam sledujú atentátmi ešte jeden zámer navyše – keďže cestovný ruch patrí medzi hlavné príjmy týchto štátov, páchaným násilím môžu odradiť od pobytov ľudí zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #tajné služby #16 udalostí roka 2016