Cameron odmietol nové video IS ako propagandu

Britský premiér David Cameron odmietol v pondelok video extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), na ktorom sa militanti vyhrážajú Británii, ako propagandistický nástroj skupiny strácajúcej kontrolu nad územiami v Sýrii a Iraku.

04.01.2016 16:38
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (8)

Video, ktoré sa objavilo na internete a ktorého autentickosť nemožno nezávisle overiť, zachytáva vraždu piatich mužov obvinených zo špionáže pre Západ.

Zamaskovaný muž sa na ňom vysmieva Cameronovi a varuje, že IS jedného dňa ovládne Britániu. Hovorí pritom s britským prízvukom rovnako ako malý chlapec v závere nahrávky.

„Je to zúfalý materiál od organizácie, ktorá robí tie úplne najhanebnejšie a najpríšernejšie činy, a ľudia to teraz znova vidia,“ povedal Cameron.

„No je to organizácia, ktorá prichádza o územie, stráca vplyv… Britániu nikdy nezastrašia takýmto terorizmom, naše hodnoty sú o toľko silnejšie než ich. Môže to trvať veľmi dlho, ale budú porazení,“ citovala ho agentúra Reuters.

Hovorkyňa britského premiéra uviedla, že Británia video skúma a Cameron dostáva aktuálne informácie. Nevedela povedať, či si sám nahrávku pozrel.

„Je to pripomienkou barbarskosti Dáišu a toho, čomu svet čelí pri týchto teroristoch. Je to tiež evidentne nástroj propagandy a malo by sa k nemu takto pristupovať,“ povedala hovorkyňa, ktorá použila jednu z arabských skratiek pre IS.

Na otázku, či boli zavraždení muži špiónmi, dodala, že sa nebude vyjadrovať k spravodajským záležitostiam, zdôraznila však, že nie všetka propaganda IS z minulosti bola pravdivá.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #video #Islamský štát