Utečenecké cunami sa nekončí, príde nová vlna

Do Európy v uplynulom roku dorazil viac ako milión migrantov. Hoci utečenecké cunami po jesennej kulminácii v zimných mesiacoch opadlo, na jar sa takmer isto zdvihne nová vlna.

06.01.2016 05:00
Turecko, utečenci, Foto: ,
Utečenci v Turecku.
debata (19)

Aká mohutná uečenecká vlna bude, to si málokto trúfa presne predpovedať. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ráta s tým, že v roku 2016 bude príchod migrantov a utečencov do Európy pokračovať v nezmenenej intenzite. Európska komisia predpokladá dokonca päťdesiatpercentný nárast oproti rekordnému roku 2015. Jej prognóza počíta s príchodom 1,5 milióna migrantov v nasledujúcich dvanástich mesiacoch, pričom pokles na pol milióna by podľa nej mal nastať až v roku 2017. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) tieto kalkulácie považuje za málo spoľahlivé. „Budúce počty nie je možné predpovedať. Sú priveľmi závislé od riešenia sýrskej vojny a priebehu zamýšľaných krokov na ochranu európskych hraníc,“ tvrdí hovorca IOM Joel Millman.

Európska únia na svojom predvianočnom summite rozhodla o vzniku spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže, pre ktorú v druhom polroku 2016 majú členské štáty poskytnúť 1¤500 pohraničníkov. Tí by mali byť oprávnení ochraňovať schengenské hranice na ich deravých úsekoch hoci aj bez súhlasu dotyčnej krajiny. Brusel si tiež veľa sľubuje od dohody s Ankarou. Tá sa výmenou za podporu vo výške troch miliárd eur zaviazala zasiahnuť proti pašovaniu ľudí z tureckého pobrežia na grécke ostrovy, kadiaľ do Európy preniká najviac migrantov. Dostať migračný prúd pod kontrolu majú pomôcť aj hotspoty, ktoré by mali začať fungovať v Grécku a Taliansku. V nich sa po registrácii migrantov bude na mieste rozhodovať, kto má nárok na azyl a kto nie.

Vážnejšie ekonomické dôsledky pokračujúcej migračnej vlny sa zatiaľ neočakávajú. Verejné výdavky sa síce zvýšia, na druhej strane sa to prejaví rastom ekonomiky. Politické riziká sú väčšie. Hrozí prehĺbenie rozkolu medzi starými a novými krajinami EÚ ohľadne prerozdelenia utečencov. Neistá je budúcnosť Schengenu. Z krízy budú ďalej ťažiť populistické, nacionalistické a xenofóbne strany, ktoré sa môžu nebezpečne posilniť pred kľúčovými voľbami v roku 2017 vo Francúzsku a v Nemecku. Budú silnieť aj tlaky na okresanie medzinárodných práv utečencov vrátane ženevských konvencií. Naznačil to dánsky premiér, keď spochybnil nárok migrantov prichádzajúcich z Turecka žiadať v Európe o azyl a tiež možnosť utečencov pozvať si k sebe do hostiteľskej krajiny príbuzných.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #16 udalostí roka 2016