Charlie Hebdo predpovedá pokračovanie násilia

Redaktori francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa stala pred rokom terčom krvavého útoku islamských fanatikov, v najnovšom špeciálnom vydaní pripomínajú, že ich časopis stále existuje, ale že "vrah je stále na úteku". Oznámila to v pondelok agentúra AP.

04.01.2016 18:31
debata (17)

Predmetné 32-stranové vydanie vychádza pri príležitosti prvého výročia útoku, ktorý si 7. januára 2015 vyžiadal celkovo 12 mŕtvych. Redakcia obviňuje islamských fundamentalistov, organizované náboženstvá, nerozhodnú vládu a zlyhanie tajných služieb za násilie moslimských extrémistov, ktoré vlani zasiahlo Francúzsko.

Pri vlaňajšej sérii útokov islamistov zahynulo vo Francúzsku najmenej 147 ľudí a stovky utrpeli zranenia. Karikatúra na obálke aktuálneho čísla Charlie Hebdo so zakrvaveným bohom opásaným útočnou puškou podľa agentúry AP naznačuje ďalšie pokračovanie tohto temného scenára.

Autorom kresby je Laurent Sourisseau, šéfredaktor magazínu, ktorý publikuje pod prezývkou Riss. Útok na redakciu zo 7. januára 2015 prežil so strelnými zraneniami. V editoriáli rozhorčene obhajuje sekularizmus, odsudzujúc „fanatikov, z ktorých Korán spravil zvery“.

Kritikou nešetrí ani iné vierovyznania, ktoré magazínu priali zánik kvôli jeho „odvahe smiať sa z náboženstiev“. V špeciálnom čísle, ktoré sa do stánkov dostane v stredu, budú zahrnuté aj karikatúry z dielne karikaturistov zavraždených pri útoku, ako aj od externých prispievateľov.

Číslo vyjde v náklade jedného milióna kusov, pričom do zámoria poputuje ďalších niekoľko desaťtisícov výtlačkov, dopĺňa denník The Guardian.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Charlie Hebdo