Prerušenie stykov s Iránom nemá podľa Rijádu vplyv na mierové úsilie

Prerušenie diplomatických stykov s Iránom neovplyvní úsilie Rijádu o mier v Sýrii a Jemene, povedal saudskoarabský veľvyslanec pri OSN Abdalláh Muallimí. Výtržnosti na saudskoarabskej ambasáde v Teheráne odsúdila Bezpečnostná rada OSN.

05.01.2016 08:34
debata (5)

„Z našej strany by to nemalo mať žiadny dopad, pretože budeme naďalej veľmi tvrdo pracovať na podpore mierového úsilia v Sýrii a Jemene,“ povedal diplomat novinárom. „Počkáme na ďalšie rozhovory o Sýrii a nebudeme ich bojkotovať kvôli Iránu alebo komukoľvek inému,“ uistil veľvyslanec.

Irán podľa neho už pred prerušením diplomatických stykov príliš nepodporoval úsilie o zabezpečenie mieru v Sýrii a Jemene. „Nedomnievam sa, že prerušenie vzťahov ich odradí od takéhoto správania,“ poznamenal diplomat. Styky sa podľa neho obnovia, ak sa Teherán „prestane miešať do vnútorných záležitostí iných krajín, vrátane tej našej“.

Saudská Arábia prerušila s šiitskou krajinou diplomatické aj ďalšie vzťahy po víkendových násilných protestoch pri svojej ambasády v Iráne. Protesty šiitov vyvolala poprava vplyvného šiitského duchovného Nimra Bákira Nimra v Saudskej Arábii. Tá tvrdí, že Nimr bol spolu s ďalšími 46 osobami koncom minulého týždňa popravený po spravodlivých procesoch, ktoré sa odohrali bez ohľadu na zmýšľanie, rasu alebo náboženské vyznanie súdených.

Bezpečnostná rada OSN v pondelok „čo najrozhodnejšie“ odsúdila útoky proti saudskoarabským diplomatickým misiám v Teheráne a severoiránskom Mašhade. Bezpečnostná rada „vyjadrila svoje hlboké znepokojenie nad týmito útokmi“ a požiadala Teherán, „aby chránil diplomatické a konzulárne zariadenia“ v súlade s medzinárodnými záväzkami.

Jednomyseľne schválené vyhlásenie Bezpečnostnej rady sa naopak nezmieňuje o poprave šiitského duchovného.

Nimr pôsobil medzi saudskoarabskou šiitskou menšinou vo Východnej provincii. Bol zanieteným kritikom politiky Rijádu voči šiitskej menšine, ale nevyzýval k ozbrojenému odporu. Niekoľkokrát bol zatknutý a na trest smrti odsúdený v roku 2014 za poburovanie a neposlušnosť voči panovníkovi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #Saudská Arábia