Vymení Poľsko práva prisťahovalcov za vojakov NATO?

Bude to skutočný návrh? "Moje slová neboli správne interpretované,“ vyhlásil poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski. Do istej miery sa tak ohradil proti článku v agentúre Reuters, ktorý rozbúril európske vody. Waszczykowski v ňom naznačil, že Poľsko by si vedelo predstaviť riešenie britských požiadaviek na reformu Európskej únie. A to vrátane návrhu Londýna na obmedzenie dávok pre pracujúcich, ktorí pochádzajú z krajín EÚ.

05.01.2016 09:17
David Cameron, Beata Szydlová Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová s predsedom britskej vlády Davidom Cameronom.
debata (57)

Čo chce Poľsko

"Samozrejme. Británia by mohla Poľsku ponúknuť niečo, čo sa týka medzinárodnej bezpečnosti,“ odpovedal Waszczykowski na otázku Reuters, či je niečo, čo by mohlo zmierniť negatívny postoj Varšavy k návrhu vlády premiéra Davida Camerona. "Stále sa považujeme za člena NATO druhej kategórie, pretože v strednej Európe nie sú, okrem symbolickej prítomnosti, žiadne významné počty aliančných jednotiek alebo obranné zariadenia, čo je pre Rusko zámienkou, aby sa pohrávalo s týmto regiónom,“ vyhlásil šéf diplomacie.

Návrh obmedziť na štyri roky benefity pre zamestnancov z krajín EÚ je súčasťou požiadaviek, ktoré žiada Londýn od únie. Premiér Cameron sľúbil, že do konca roka 2017 sa bude v krajine konať referendum o zotrvaní Británie v EÚ. Je možné, že všeľudové hlasovanie bude už tohto roku. Prieskumy hovoria, že ak Cameron vyrokuje s EÚ dobrú dohodu, Briti by sa mohli prikloniť k pokračujúcemu členstvu v únii. Kľúčová je v tomto práve otázka migrantov. Prisťahovalectvo z krajín EÚ pokladajú Briti za jeden z hlavných problémov.

Aj preto chce Cameron dosiahnuť zmeny v tejto oblasti. Lenže návrh Británie, že obmedzí dávky pre pracujúcich z iných krajín EÚ, pokladajú mnohí za diskriminačný.

"Visegrádska skupina je pripravená podporiť tie návrhy Veľkej Británie, ktoré sa zameriavajú na posilnenie konkurencieschop­nosti a silnejšiu rolu vnútroštátnych parlamentov. Voľný pohyb však krajiny Visegrádu považujú za jednu zo základných hodnôt Európskej únie a v tomto ohľade nepodporia žiadne riešenia, ktoré by boli diskriminačné alebo obmedzovali túto slobodu,“ uviedli štáty visegrádskej štvorky v decembri na summite EÚ. V Bruseli sa vtedy stretli predstavitelia V4, teda Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska, s Cameronom.

Teraz podľa Reuters Waszczykowski naznačil, že istá diskriminácia by nemusela byť problémom. Teda v prípade, že Británia podporí väčšiu prítomnosť NATO na poľskom území. "Bolo by pre nás veľmi zložité akceptovať akúkoľvek diskrimináciu. Iba ak by nám Británia skutočne efektívne pomohla v súvislosti s poľskými obrannými ambíciami na summite vo Varšave,“ citoval Reuters Waszczykowského s poukázaním na stretnutie Severoatlantickej aliancie, ktoré sa bude konať v júli v hlavnom meste Poľska.

Možná diskriminácia

Po zverejnení týchto slov sa ozvalo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Waszczykowski uviedol, že jeho vyjadrenia boli nesprávne interpretované. Šéf diplomacie tvrdí, že je proti akejkoľvek diskriminácii Poliakov. Prípadné zrušenie zamestnaneckých benefitov by sa vraj malo týkať každého pracovníka, teda aj domácich. "Ak sa Británia rozhodne obmedziť dávky pre všetkých občanov, nebudeme proti, pretože potom sa bude so všetkými zaobchádzať rovnako,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí.

Návrh, bez ohľadu na to, ako presne znie, je však na stole. Poľsko žiada posilnenie prítomnosti NATO na svojom území dlhodobo, keď označuje za hrozbu správanie sa Ruska na Ukrajine. Ostatné krajiny V4 však o vojakov aliancie nemajú záujem. Vyzerá to preto tak, že Varšava svoje návrhy nekonzultovala ani sa partnermi vo visegrádskej štvorke.

"V tejto chvíli nevidíme priamu súvislosť medzi britskými požiadavkami na obmedzenie voľného pohybu osôb a súvisiacou nediskrimináciou v otázke sociálnych dávok pre prisťahovalcov z členských krajín EÚ a poľským želaním zvýšiť prítomnosť NATO v strednej Európe. Ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti predpokladá, že sa pán minister Lubomír Zaorálek s poľskými návrhmi detailnejšie oboznámi v rámci plánovaného stretnutia s poľským partnerom v Prahe 11. januára,“ vyhlásil pre Pravdu český rezort diplomacie.

„O návrhu poľského ministra zahraničných vecí sme sa dozvedeli len z médií a z tohto dôvodu ho nebudeme komentovať,“ uviedol zase Juraj Tomaga, šéf tlačového odboru slovenského ministerstva zahraničných vecí.

Maďarský rezort diplomacie sa do uzávierky utorňajšieho vydania denníka Pravda k poľským návrhom nevyjadril.

Akákoľvek dohoda typu vojaci NATO za vyriešenie situácie s Britániou sa nebude rodiť ľahko. Proti stálemu posilneniu prítomnosti aliancie na východe Európy je napríklad Nemecko.

"S Britmi však budeme musieť nájsť nejaký kompromis, aj keď manévrovací priestor je malý,“ reagoval pre Pravdu Milan Nič, šéf Inštitútu pre stredoeurópsku politiku. Vyhlásenie Waszczykowského označil za pokusný diplomatický balónik "Zaujímalo by ma, či tento návrh už Varšava konzultovala s Londýnom. Vychádzam z toho, že keď sa Briti vo východoeurópskej skupine dohodnú s Poliakmi, tak majú viac ako polovicu práce urobenú. Varšava si za to niečo pýta. A tak sa robí veľká diplomacia. Svoje požiadavky spojili s NATO, lebo to je ich záujem. Neviem, čo z toho bude, ale mne sa zdá poľský návrh ako celkom bystrý. Mohli ho však konzultovať aj s partnermi v rámci V4,“ povedal Nič.

O požiadavkách Británie budú lídri EÚ rokovať na summite vo februári.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #NATO #David Cameron