Breivik žaluje Nórsko kvôli podmienkam svojho väzenia

Nórsky pravicový extrémista Anders Behring Breivik, ktorý si odpykáva 21-ročný trest väzenia za teroristické útoky z roku 2011, žaluje nórsky štát kvôli podmienkam svojho väznenia. Tvrdí, že pravidelné prehliadky cely či izolácia od ostatných trestancov porušujú jeho ľudské práva, napísala agentúra DPA.

05.01.2016 09:26
debata (41)

Súd začne 15. marca preverovať sťažnosť Breivika, ktorý pripravil o život 77 ľudí. Vypočutie sa z bezpečnostných dôvodov bude konať vo väzenskej telocvični v juhonórskom meste Skien, kde si odpykáva trest.

Breivik sa na podmienky svojho väznenia sťažuje opakovane. Vlani v septembri napríklad pohrozil hladovkou, tú však nakoniec odložil.

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko potom postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. Breivikov pobyt vo väzení však môže byť predlžovaný až na doživotie.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko