Bude mať Amerika prvú prezidentku?

Kto sa stane v roku 2016 prezidentom USA? Nástupcu Baracka Obamu si Američania vyberú 8. novembra.

06.01.2016 09:30
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová na svojej vytúženej ceste do Bieleho domu.
debata (60)

Je dosť pravdepodobné, že po prvý raz v histórii ovládne Biely dom žena. Favoritkou volieb je bývalá prvá dáma a exministerka zahraničných vecí demokratka Hillary Clintonová.

V politike však nie je nič isté. Obama sa po dvoch volebných obdobiach už o úrad nemôže uchádzať. Bol to však on, kto v roku 2008 prekazil Clintonovej sen o Oválnej pracovni. Aj vtedy bola veľkou favoritkou, ale pohorela.

Clintonová je však teraz lepšie pripravená. Vo svojej Demokratickej strane má menšiu konkurenciu. Na chrbát jej trochu dýcha iba Bernie Sanders, ktorý sa označuje za socialistu. Clintonová by ho však v primárnych voľbách v jednotlivých amerických štátoch, ktoré sa začínajú 1. februára v Iowe, mala poraziť.

Zaujímavejší môže byť súboj u republikánov. V popularite u nich vedie kontroverzný miliardár Donald Trump. Ale väčšinu v primárkach môže získať aj texaský senátor Ted Cruz, jeho floridský kolega Marco Rubio alebo bývalý guvernér Floridy Jeb Bush. Republikánskych kandidátov je v tejto chvíli 13. Demokrati súperia traja. Obe hlavné americké politické strany budú mať v júli zjazd, na ktorom oficiálne vyberú uchádzača o Biely dom. Mal by sa ním stať ten politik, ktorý získa v primárkach najviac delegátov.

"Nevieme povedať, kto vyhrá. Ale mal by to byť demokratický nominant,“ myslí si americký politológ Matthew Eshbaugh-Soha zo Severotexaskej univerzity. "Republikáni sa posúvajú politicky príliš doprava. Kohokoľvek nominujú, bude mať čo robiť, aby dokázal osloviť aj iných voličov,“ povedal pre Pravdu Eshbaugh-Soha.

Americké prezidentské voľby vyhrá ten kandidát, ktorý získa najviac voliteľov z jednotlivých štátov, nie ten, kto celkovo získa väčšinu hlasov.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Hillary Clinton #16 udalostí roka 2016 #prezident USA