Britániu čaká referendum o členstve v EÚ

Rok 2016 bude kľúčový pre udržanie Európskej únie pokope. Hrozbou v tomto prípade už nie je možné vylúčenie zadlženého Grécka z eurozóny, ale odchod Veľkej Británie zo spoločného európskeho bloku.

06.01.2016 10:30
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron
debata (6)

Britský premiér David Cameron plánuje vyhlásiť referendum o zotrvaní alebo odchode krajiny z Európskej únie v júni 2016. Nepáči sa mu bruselské prebyrokratizované prostredie, postupná hlbšia európska integrácia, ale ani masívny prílev migrantov do krajiny. Každoročne k nim prichádza 300-tisíc prisťahovalcov.

Pôvodné plány hovorili, že referendum Cameron usporiada v roku 2017, ale všetko zmenila utečenecká kríza. Práve pre hrozbu druhej výraznejšej vlny príchodu migrantov do európskych krajín chce usporiadať referendum skôr. Už to nasvedčuje tomu, že o vystúpenie Británie z únie Cameron nemá záujem. Utečenci sú totiž veľmi citlivou témou medzi bežnými Britmi, a to by mohlo viacerých prinútiť v referende vyjadriť únii Nie.

Štyridsať rokov členstva Británie v európskom spoločenstve je sprevádzaných rôznymi výnimkami pre obyvateľov tejto krajiny. Napríklad si udržali prístup na vnútorný trh bez zmeny pravidiel či zachovali národné kontroly v rámci zahraničnej a bezpečnostnej politiky – teda sú mimo schengenského priestoru. V určitých oblastiach však spolupracujú s jeho členmi. Cameronovi sa aj tentoraz zrejme podarí vyrokovať nejaké menšie ústupky Bruselu, ale už teraz je jasné, že európski lídri jednoznačne odmietnu obmedzenie voľného pohybu osôb, a teda britskému premiérovi neumožnia dať stopku migrantom z Európy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #britské referendum #16 udalostí roka 2016