Ministri Dánska, Švédska a Nemecka budú rokovať o hraniciach

Lepšia koordinácia krokov medzi Švédskom, Dánskom a Nemeckom po tom, čo tieto krajiny kvôli migrantom dočasne zaviedli kontroly na hraniciach, je cieľom rokovaní zvolaného na stredu do Bruselu.

05.01.2016 14:06
Švédsko, kontorly, hranice, vlak Foto: ,
Švédska štátna železnica SJ oznámila, že od pondelka ruší všetky železničné spoje s Dánskom, pretože spoločnosť nebude schopná vykonávať kontrolu totožnosti cestujúcich.
debata (8)

S eurokomisárom pre vnútro Dmitrisom Avramopulosom budú o situácii hovoriť zodpovední ministri z trojice príslušných krajín. Európska komisia v utorok tiež predbežne potvrdila, že krok, ku ktorému Dánsko – zatiaľ na desať dní – pristúpilo v pondelok, je v súlade so schengenskými pravidlami.

„Komisia samozrejme uznáva, že súčasný nebývalý migračný tlak môže viesť k vážnemu ohrozeniu vnútornej bezpečnosti a verejného poriadku,“ vyhlásila hovorkyňa komisie Tove Ernstová. Preto môže byť dôvodom k dočasnému obnoveniu kontrol vnútri schengenského priestoru. Komisia však ďalej posudzuje, či Švédsko i Dánsko krok urobili oprávnene a bude podobne skúmať aj dôvody jeho prípadného predĺženia.

Zavedenie kontrol na hraniciach musí byť vždy výnimočný krok, pripomenula hovorkyňa. Ernstová pripomenula, že Kodaň ku kontrolám pristúpila kvôli vysokému počtu ľudí žiadajúcich v krajine o medzinárodnú ochranu, ako aj v dôsledku krokov „ďalších členských krajín“. Švédsky postup totiž môže znamenať, že v Dánsku zostanú výrazne vyššie počty migrantov.

Švédsko posilnilo kontroly na hraniciach už skôr. Od pondelka však vyžaduje od dopravcov kontrolu totožnosti všetkých pasažierov prichádzajúcich do krajiny.

Na stredajšom rokovaní v bruselskom sídle Európskej komisie by sa mali zúčastniť švédsky minister spravodlivosti Morgan Johansson, dánska ministerka pre integráciu a migráciu Inger Stojbergová a námestník nemeckého ministra vnútra Ole Schröder, uviedol hovorca komisie Margaritis Schinas.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Dánsko #Švédsko #migrácia #kontrola hraníc