Iránsky prezident kritizoval Rijád za prerušenie vzťahov s Iránom

Iránsky prezident Hasan Rúhání kritizoval Saudskú Arábiu za prerušenie vzťahov s Iránom. Svoj zločin, akým je podľa neho nedávna poprava šiitského duchovného, ​​tým podľa prezidenta Saudská Arábia neskryje.

05.01.2016 14:18
Hasan Rúhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata

Saudská Arábia prerušila s Iránom vzťahy v nedeľu kvôli ostrej iránskej kritike sobotňajšej hromadnej popravy. Medzi 47 usmrtenými bol saudskoarabský šiitsky duchovný Nimr Bákir Nimr, ktorý kritizoval Rijád za útlak saudskoarabských šiitov.

Iránski demonštranti napadli v noci na nedeľu zastupiteľské úrady Saudskej Arábie v Iráne a Rijád sa odhodlal k prerušeniu diplomatických vzťahov. V obmedzení alebo prerušení vzťahov s Teheránom ho nasledovali jeho spojenci Bahrajn, Sudán, Spojené arabské emiráty a v utorok tiež Kuvajt.

„Saudská Arábia nemôže ukryť svoj zločin, akým je poprava náboženského vodcu, zrušením politických vzťahov s Iránom. Najlepším prostriedkom na riešenie problémov medzi štátmi je diplomacia a rokovania. Štáty môžu región ochrániť pred nebezpečenstvom terorizmu tým, že sa spoja,“ povedal Rúhání, podľa ktorého nemožno „kritiku umlčať stínáním hláv“.

Iránske vedenie sa snaží krízu zmierniť a dištancuje sa od útoku na ambasádu a konzulát. Niektorí predstavitelia tvrdia, že to boli akcie organizované zvonku. Vládny hovorca drancovanie označil za „podozrivé“ a domnieva sa, že „nahralo politike Saudskej Arábie“. „Niekoľko osôb využilo nálady ľudí, aj keď nie je jasné, v záujme akej krajiny konali,“ povedal hovorca Mohammad Bákir Nobacht.

Tiež minister spravodlivosti Mostafa Púrmohammadí povedal, že „akciu proti saudskoarabskému veľvyslanectvu mohli naplánovať infiltrovaní agenti“. Rúhání útočníkov považuje za extrémistov a vyslovil sa za to, aby Irán raz a navždy zabránil útokom na zastupiteľské ú­rady.

Za útoky Irán ostro kritizoval pri svojej utorňajšej návšteve Rijádu egyptský minister zahraničia Samí Šukrí. Iránsku kritiku Nimrovej popravy označil za „zasahovanie do vecí Saudskej Arábie“.

Hromadná poprava však vyvolala kritiku v mnohých krajinách. Švajčiarske ministerstvo zahraničia si v utorok predvolalo saudskoarabského chargé d'affaires, aby mu vyjadrilo nesúhlas nielen s hromadnou popravou, ale s trestom smrti ako takým. „Masová poprava môže obnoviť napätie medzi sunnitmi a šiitmi, ktoré v tej časti sveta pripravilo o život mnoho ľudí,“ oznámil švajčiarsky úrad vo vyhlásení.

Britský premiér David Cameron odložil svoju blízkovýchodnú cestu, aj keď podľa denníka The Times nie je oficiálne potvrdené, že kvôli súčasnej kríze. Cameron mal v najbližších týždňoch navštíviť niekoľko krajín Perzského zálivu vrátane Saudskej Arábie. Jeho hovorca nepotvrdil, že zrušenie cesty súvisí s Nimrovou popravou. „Nepotvrdzuje premiérove cestovné plány vopred. Prioritou vlády sú reformy vzťahov s Európskou úniou a očakávame, že sa premiér v najbližších týždňoch zameria na rokovania s európskymi predstaviteľmi,“ povedala hovorkyňa. Oznámila, že Británia je proti trestom smrti za akýchkoľvek okolností. Podľa The Times Cameron do oblasti Perzského zálivu najmenej do marca nepôjde.

Iránsko-saudskoarabský konflikt sa považuje za komplikáciu diplomatického úsilia v riešení krízy v Sýrii. Irán aj Saudská Arábia sa zúčastnili minulých kôl medzinárodných rokovaní, ktoré majú v januári pokračovať. V Rijáde v utorok o Sýrii rokoval splnomocnenec OSN Staffan de Mistura a zišiel sa oddelene s diplomatmi a sýrskou opozíciou. Neskôr odcestuje do Teheránu a koncom týždňa do Damasku.

Pre to, aby sa Irán a Saudská Arábia vrátili k rokovaniam, sa vyslovil turecký premiér Ahmet Davutoglu. „Je potrebné okamžite aktivovať diplomatické kanály. Ponúkame akúkoľvek pomoc, ktorá povedie k riešeniu,“ povedal Davutoglu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rúhání #Saudská Arábia