IS vraj prišiel vlani v Iraku o 40 percent, v Sýrii o pätinu územia

Územie ovládané radikálmi z Islamského štátu (IS) sa vlani v Iraku zmenšilo o 40 percent a v Sýrii o 20 percent. Tvrdí to koalícia, ktorá bojuje pod vedením Spojených štátov v Iraku a Sýrii.

05.01.2016 14:48
debata (31)

IS síce vlani zaznamenal územné zisky v juhozápadnej Sýrii, ale v Iraku stratil kontrolu nad niekoľkými kľúčovými mestami a prišiel aj o oblasti na severe Sýrie pri hranici s Tureckom. Zrejme najväčšou stratou je iracké mesto Ramádí, do ktorého centra sa tamojšia armáda dostala v decembri. Po novembrových atentátoch v Paríži, kde ľudia hlásiaci sa k IS zabili cez 130 ľudí, sa k náletom pripojili francúzske lietadlá a zamerali sa na centrum IS – severosýrske mesto Rakka.

Iracké mesto Tikrít, ležiace severne od Bagdadu, ovládal IS osem mesiacov, než ho vlani v apríli šiitske milície pomohli armáde dobyť späť.

Ďalším veľkým bojiskom bolo severosýrske mesto Kobani, kde žijú hlavne Kurdi. Koalícia tamojšie pozície IS bombardovala niekoľko mesiacov, než vlani v januári kurdskí obrancovia oznámili, že majú väčšinu Kobani v rukách. Neskôr potom ovládli Tall Abjad ležiaci pri tureckej hranici na východe Sýrie.

V Iraku IS v roku 2014 obsadil Mosul a pokúšal sa získať niekoľko priehrad. Pozícií pri priehrade pri Mosule a západoirackej Hadíse sa musel vzdať po koaličných náletoch, ale boje v Hadíse stále pokračujú.

Koalícia začala bojovať v Iraku v auguste 2014 a do konca minulého roka tam podnikla 6 000 náletov, v susednej Sýrii potom 2 900.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #IS