Extrémisti zverejnili na webe súkromné maily českého premiéra

Maily zo súkromnej schránky českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) zverejnila v utorok na extrémistickom webe white-media skupina hackerov.

05.01.2016 16:43
Sobotka Foto:
Český premiér Bohuslav Sobotka.
debata (10)

Úrad vlády momentálne zisťuje ich autentickosť, povedal pre spravodajský server Novinky.cz hovorca českej vlády Martin Ayrer. Zverejnené maily Sobotkovi poslali vysokí štátni úradníci, napríklad jeho poradca Oto Novotný, ale aj politici a spolustraníci.

Sobotka incident vzhľadom na policajné vyšetrovanie nekomentoval. „Opakovanými útokmi hackerov na moju osobu a na politiku, ktorú presadzujem, sa nenechám akokoľvek zastrašiť alebo ovplyvniť,“ uviedol s tým, že prípad už vyšetruje polícia.

Či sú zverejnené emaily pravé, nechcel hovorca vlády potvrdiť. Priznal však, že premiér súkromnú schránku používa. „Premiér vždy používal súkromný e-mail od Seznamu, nechcel na tom nič meniť. Či sú emaily autentické, nemôžem zatiaľ potvrdiť. Vec preverujeme,“ povedal Ayrer.

„Rozhodne nedošlo k nijakej kompromitácii služby Seznam.cz Email. Podľa popisu to vyzerá, že sa niekomu podarilo uhádnuť heslo k nejakej z mailových schránok. K takýmto odhaleniam hesla môže dôjsť jednoduchým pokusom, a to najmä vtedy, keď je heslo príliš jednoduché a neriadi sa rôznymi odporúčaniami… Pokiaľ sám používateľ našej služby zanedbá svoju bezpečnosť, nemôžeme s tým veľa urobiť,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Seznam.cz Irena Zatloukalová.

Deň pred Vianocami hackeri napadli aj Sobotkov twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výrokmi. Aj tento prípad momentálne riešia policajti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #extrémisti #Bohuslav Sobotka