Vodíková bomba: Kim Čong-un má svoj ohňostroj

Už v piatok oslávi severokórejský diktátor Kim Čong-un 32. narodeniny. Aspoň podľa oficiálnych záznamov KĽDR. Darček už dostal. Výbuch vodíkovej bomby.

07.01.2016 08:55
Kim Čong-un Foto: ,
Za vlády Kim Čong-una od roku 2012 už Severná Kórea vykonala dva testy atómových zbraní.
debata (26)
,,Prvý test bol úspešný,“ uviedla Severokórejská ústredná spravodajská agentúra. Vodíková bomba je vraj potrebná na obranu proti Spojeným štátom, ktoré Pchjongjang označil za vodcu agresorov a gang lúpežníkov.

"Čo sa týka načasovania, blížia sa narodeniny Kim Čong-una. Poriadny ohňostroj sa vždy hodí,“ reagoval pre Pravdu s nádychom irónie Leonid Petrov, expert na Severnú Kóreu z Austrálskej národnej univerzity.

Už niekoľko mesiacov sa hovorilo o tom, že KĽDR by sa mohla odhodlať k ďalšiemu testu zbraní hromadného ničenia. Dosiaľ Pchjongjang tri razy pokusne odpálil atómovú bombu, prvýkrát to bolo v roku 2006. Hoci za to Severná Kórea čelí tvrdým sankciám medzinárodného spoločenstva, tie, zdá sa, zatiaľ nijakým spôsobom nedokázali zmeniť postoj režimu.

"Testy sú porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ale KĽDR sa o to príliš nestará. Pchjongjang považuje výrobu jadrových zbraní za svoje právo. Preto robí testy bez nejakých obáv z medzinárodného práva, sankcií či toho, že by sa niekto proti nemu odhodlal vojensky zakročiť,“ povedala pre Pravdu Virginie Grzelczyková, odborníčka na severokórejskú politiku z Astonskej univerzity. "Určite budú teraz odborníci skúmať, či KĽDR skutočne uskutočnila úspešný test. Faktom však je, že Pchjongjang ho verejne oznámil a je to v súlade s jeho politikou jadrového odstrašenia, aj s tým, čo sa mu už podarilo v minulosti,“ uviedla Grzelczyková.

Výbuch vodíkovej bomby spôsobil zemetrasenie so silou 5,1 magnitúdy. Severná Kórea test vykonala na jadrovej strelnici Pchunggje. Podľa niektorých odborníkov je možné, že KĽDR v skutočnosti nevyskúšala vodíkovú bombu. Sila výbuchu vraj bola príliš slabá. Nedá sa vylúčiť, že išlo "len“ o odpálenie obyčajnej atómovej bomby s prídavkom vodíka.

Napriek tomu, že s KĽDR to asi príliš nepohne, diktátor Kim Čong-un si po pokusnom výbuchu bomby okamžite vypočul ostré slová od sveta. V stredu sa pre test urýchlene stretla aj Bezpečnostná rada OSN.

"Momentálne nemôžeme potvrdiť, že k tomu, čo KĽDR tvrdí, skutočne došlo, ale odsudzujeme akékoľvek porušenie rezolúcií BR OSN,“ vyhlásil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby. "Opätovne vyzývame Severnú Kóreu, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a povinnosti. Neprestajne sme zdôrazňovali, že nebudeme akceptovať KĽDR ako jadrový štát. Budeme naďalej chrániť a brániť našich spojencov v regióne, vrátane Južnej Kórey, a vhodným spôsobom odpovieme na všetky severokórejské provokácie,“ uviedol Kirby.

Podľa expertov je veľmi dôležité, že možný test vodíkovej bomby kritizovali aj Čína a Rusko. Tie v minulosti režimu v KĽDR neraz kryli chrbát. Vlaňajšok bol v Rusku dokonca rokom priateľstva so Severnou Kóreou.

"Keď sa test potvrdí, bol by to nový krok Pchjongjangu pri výrobe atómových zbraní. Išlo by o jednoznačné porušenie medzinárodného práva a existujúcich rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedla teraz hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová.

Podobne sa vyjadrila aj Čína, ktorá je hlavným politickým a ekonomickým partnerom KĽDR. "Severná Kórea ignorovala námietky medzinárodného spoločenstva a opäť vykonala jadrový test. Čo sa týka tejto veci, Čína je jednoznačne proti,“ vyhlásila hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Chua Čchun-jing.

"Loptička je v prvom rade na strane Pekingu,“ myslí si odborník na politiku a spoločnosť KĽDR Brian Myers z univerzity v juhokórejskom Pusane. "Sankcie proti Pchjongjangu nemajú efekt, keď ich Čína oslabuje. Vláda v Pekingu ostro kritizovala jadrový test. Uvidí sa však, k čomu sa Čína vo vzťahu k Severnej Kórei skutočne odhodlá,“ pripomenul pre Pravdu Myers.

Jadrový program KĽDR

  • prvý raz vyskúšala Severná Kórea jadrovú bombu v roku 2006, nasledovali ďalšie tri pokusy
  • tentoraz KĽDR tvrdí, že odpálila vodíkovú bombu, tá je silnejšia ako bežná atómovka a využíva energiu z termonukleárnej fúzie, teda zlúčenia atómových jadier s pomocou vysokej teploty či tlaku.
  • Pchjongjang má podľa odhadov jadrový materiál na výrobu asi 10 až 20 atómových bômb, zatiaľ však KĽDR nezvláda vyriešiť z nich urobiť súčasť balistických rakiet

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #jadrová zbraň