Nemecký minister: Ak boli útočníkmi utečenci, môžeme ich vypovedať

Ak boli medzi páchateľmi hromadných silvestrovských sexuálnych útokov v Kolíne nad Rýnom a v Hamburgu utečenci, môžu byť vypovedaní z Nemecka. V televízii N24 to vo štvrtok povedal minister spravodlivosti Heiko Maas.

07.01.2016 12:34
Nemecko, sexuálne útoky Foto: ,
Ľudia v Kolíne nad Rýnom protestujú s heslami Nie rasizmu, nie sexizmu.
debata (43)

V oboch mestách počas poslednej noci minulého roka veľké skupiny mužov sexuálne napádali a okrádali ženy; podľa svedkov to boli muži arabského a afrického vzhľadu.

„Kto si myslí, že sa u nás môže stavať nad zákony, musí byť potrestaný, a to bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza,“ vyhlásil Maas. Pripomenul, že žiadatelia o azyl môžu byť pred ukončením azylového konania okamžite vypovedaní, ak budú odsúdení prinajmenšom na jeden rok väzenia nepodmienečne. „Táto trestná sadzba je pri sexuálnych útokoch pokojne možná,“ povedal minister.

Podľa Maasa je nutné proti páchateľom útokov rozhodne zasiahnuť. „Sme to obetiam dlžní,“ povedal. Zdôraznil však, že namiesto rýchlych súdov je potrebné incidenty starostlivo vyšetriť, aby bolo možné dopadnúť skutočného páchateľa.

Polícii sa zatiaľ prihlásilo asi 120 žien, ktoré boli terčom útoku v okolí stanice a katedrály v Kolíne nad Rýnom. Ďalších viac ako 50 trestných oznámení má polícia v Hamburgu. Incidenty v oboch mestách boli podobné – veľké skupiny mladých mužov počas osláv príchodu nového roka obkľučovali ženy, obchytkával ich a okrádali. Dve ženy ohlásili, že boli znásilnené.

Kolínska polícia zatiaľ pomocou videozáznamov identifikovala 16 podozrivých, ktorých vyšetruje. Do väzby zatiaľ nikoho nevzala.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Hamburg #sexuálne útoky #Kolín nad Rýnom