V Paríži zastrelili muža, chcel vniknúť na policajnú stanicu

Polícia na severe Paríža zastrelila muža, ktorý sa údajne pokúsil dostať s nožom na policajnú stanicu. S odvolaním sa na policajný zdroj o tom informovala agentúra AFP. Oficiálne sa však polícia k prípadu zatiaľ nevyjadrila. Podľa Reuters mal muž pri sebe hárok papiera so zástavou IS.

07.01.2016 13:15 , aktualizované: 16:51
Paríž, policajti, streľba Foto: ,
Policajti strážia okolie parížskej policajnej stanice, kde ozbrojeného muža zastrelili.
debata (13)

Incident sa odohral v 18. parížskom obvode v štvrti Goutte-d'Or, ktorá patrí k oblastiam s najvyšším podielom prisťahovalcov vo francúzskej metropole. Podrobnosti o udalosti zatiaľ nie sú známe. Podľa niektorých informácií zaútočil muž na príslušníkov polície stojaci pred stanicou, podľa iných sa pokúsil dostať priamo do budovy. Svedok citovaný agentúrou AFP vraj začul „dva až tri výstrely“. Ulicu, v ktorej sa strieľalo, strážnici uzavreli.

Rozhlasová stanica France Info uviedla, že útočník mal na sebe pás s drôtmi, na ktorom mohla byť upevnená výbušnina. Privolaný tím pyrotechnikov však podľa francúzskych médií zistil, že sa jedná o atrapu. „Zariadenie neobsahovalo výbušniny,“ potvrdil agentúre AFP hovorca ministerstva vnútra. Zastrelený muž, ktorého totožnosť polícia zatiaľ nepozná, údajne pri útoku vykrikoval „Alláhu Akbar“ (Boh je veľký). Muž mal pri sebe mobilný telefón a hárok papiera so zástavou organizácie Islamský štát a prihlásením sa k zodpovednosti. Oznámila to parížska prokuratúra, ktorú citovala agentúra Reuters.

Server 20 minutes uviedol, že útočník mohol mať prinajmenšom jedného spoločníka, ktorého vraj policajti zadržali. Okrem ulice, kde sa incident odohral, uzavrela parížska polícia tiež časť dvoch liniek metra aj niektoré školy v štvrti Goutte-d'Or. Mimo prevádzky je tiež lanovka vedúca k turistami obľúbenej bazilike Sacré-Coeur v štvrti Montmartre, ktorá tiež leží v 18. parížskom obvode. Obyvateľov okolia miesta činu policajti vyzvali, aby zavreli okná a nevychádzali na balkóny.

K incidentu došlo v deň prvého výročia teroristického útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Počas nasledujúcich dvoch dní zahynulo pri atentátoch ďalších päť ľudí.

Na miesto útoku vyrazil už aj minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý sa vo štvrtok spolu s prezidentom Françoisom Hollandom zúčastnil spomienkovej akcie na januárové teroristické útoky na nádvorí parížskej policajnej prefektúry.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Francúzsko #Paríž