Trump hrozí Británii odvetou za zvažované sankcie

Hlavný uchádzač o republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump varoval, že zruší svoju plánovanú miliardovú investíciu do výstavby dvoch golfových areálov v Škótsku, ak bude mať zákaz vstupu na britské územie. Americký realitný magnát tak reagoval na zámer britskej Dolnej snemovne debatovať o sankcii proti Trumpovi v reakcii na jeho protimoslimské výroky.

07.01.2016 13:53
debata (27)

Nevôľu Britov vzbudila Trumpova výzva k dočasnému zákazu vstupu moslimov do USA, ktorou reagoval na streľbu v kalifornskom San Bernardine na konci minulého roka. O parlamentnej debate plánovanej na 18. januára rozhodla v utorok snemovňa v reakcii na petíciu, v ktorej sa pre zákaz vyjadrilo na 568-tisíc obyvateľov.

Samotný zákaz však nie je v právomoci poslancov, ale ministerky vnútra Theresy Mayovej. Tá sa zatiaľ odmietla k veci vyjadriť, jej nadriadený premiér David Cameron je proti.

Trump, ktorého matka sa v Škótsku narodila, má v pláne postaviť na severe Británie dva golfové areály v celkovej hodnote jednej miliardy dolárov (asi 25 miliárd Sk). „Akákoľvek akcia vedúca k zákazu cestovania prinúti firmy Donalda Trumpa, aby tieto a všetky ďalšie budúce investície zvažované v Spojenom kráľovstve zrušili,“ uviedol vo vyhlásení finančný konglomerát amerického miliardára.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #Donald Trump