Maďarsko podporuje niektoré z britských návrhov na reformy EÚ

Maďarsko sa stotožňuje s niektorými z reforiem EÚ, ktoré navrhuje Londýn a ktoré majú za cieľ podporiť hospodársku konkurencieschopnosť. Nesúhlasí však so zmenami v oblasti voľného pohybu pracovných síl. Pred štvrtkovou návštevou britského premiéra v Maďarsku to uviedol šéf tamojšej diplomacie Péter Szijjártó.

07.01.2016 14:07
debata (6)

Cameron je pre zotrvanie Británie v únii, ale podmieňuje to reformami EÚ, ktoré už navrhol únijným partnerom. K najspornejším patrí požiadavka, aby Británia nemusela dávať sociálne dávky prisťahovalcom z ostatných únijných krajín. Ohľadom britských návrhov pravdepodobne dôjde k dohode na februárovom summite EÚ a potom sa v Británii začne kampaň k referendu.

Teraz sa Cameron pri jednotlivých členoch dvadsaťosmičky snaží získať podporu pre svoje návrhy. Popoludní sa preto stretne v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Cameron sa okrem iného usiluje o to, aby ľudia, ktorí sa prisťahovali do Británie z EÚ, museli na britských ostrovoch žiť aspoň štyri roky, než budú mať nárok na sociálne dávky. Niektoré členské štáty EÚ, najmä z východnej Európy, odkiaľ každoročne odchádzajú do Británie tisíce ľudí, však tento krok považujú za diskriminačný.

„Jednou z najdôležitejších hodnôt EÚ je, že dosiahla dôležitých úspechov, z ktorých časť súvisí so zaručením slobody pohybu pracovných síl,“ uviedol Szijjártó. „Nemyslíme si, že krok späť z dosiahnutých úspechov by bol pozitívny. Súčasne ale chápeme problémy, ktorým teraz Británia čelí,“ dodal maďarský minister.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Veľká Británia #reformy