Južná Kórea obnoví propagandu z ampliónov n hranici s KĽDR

Južná Kórea v piatok obnoví propagandistické vysielanie z ampliónov na hranici so Severnou Kóreou. Soul uviedol, že ide o odvetné opatrenia po oznámení Pchjongjangu, že KĽDR úspešne otestovala miniaturizovanú vodíkovú bombu.

07.01.2016 16:03
Južná Kórea Foto: ,
Vojak juhokórejskej armády pozoruje ďalekohľadom blízko pohraničnej dediny Panmunjom.
debata (20)

„Vysielanie bude obnovené v piatok napoludnie (04:00 SEČ),“ spresnil úrad juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Južná Kórea súčasne oznámila, že v oblasti okolo ampliónov uviedla armádu do stavu najvyššej pohotovosti.

Možno predpokladať, že slogany proti severokórejskému režimu, ktorých cieľom je vyvolať v mysliach Severokórejčanov pochybnosti o neomylnosti vládnucej dynastie Kimovcov, Pchjongjang značne rozhorčia. KĽDR už skôr označila tieto vysielania za „vojnový akt“ a reagovala na ne cezhraničnou paľbou.

„Naša armáda je v stave plnej pohotovosti, a ak Severná Kórea bude pokračovať v provokáciách, rozhodne na ne odpovieme,“ uviedla juhokórejská prezidentská kancelária. Severokórejský jadrový test je „vážnym porušením“ augustovej dohody, ktorú dosiahli predstavitelia oboch Kóreí k zníženiu napätia a zlepšeniu vzťahov, dodala kancelária podľa agentúry Reuters.

Napätie medzi oboma Kóreami sa vystupňovalo vlani v lete, keď dvoch juhokórejských vojakov v demilitarizovanom pásme zmrzačila mína. Južná Kórea potom obvinila Severnú Kóreu, že mínu v pásme nastražila.

Južná Kórea začala po tomto incidente prvýkrát od roku 2004 opäť vysielať z ampliónov propagandu namierenú proti KĽDR. V auguste severokórejská armáda vypálila na amplión raketu a Južná Kórea odpovedala delostreleckou paľbou.

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey 24. augusta dospeli k dohode o utlmení krízy. Soul sľúbil, že prestane z ampliónov vysielať heslá proti KĽDR, Pchjongjang na oplátku sľúbil, že stiahne svojich vojakov ďalej od hranice.

Novú krízu v medzikórejských vzťahoch vyvolalo stredajšie tvrdenie Severnej Kórey o údajnom prvom teste vodíkovej bomby. Odborníci sa domnievajú, že skôr než o test vodíkovej bomby išlo o skúšku bežnej nukleárnej nálože. Juhokórejské ministerstvo obrany vyjadrilo presvedčenie, že Severokórejčania len pridali malé množstvo vodíka do bežnej atómovej bomby.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #vodíková bomba