Silvestrovské sexuálne útoky boli aj v Salzburgu a Zürichu

Sexuálne útoky proti ženám sa počas silvestrovskej noci, ale aj pred ňou a po nej, odohrali okrem Kolína nad Rýnom a Hamburgu tiež v rakúskom Salzburgu a švajčiarskom Zürichu. Podľa agentúr APA a AFP to oznámili tamojšie polície, podľa ktorých sa postihnutí prihlásili s niekoľkodňovým oneskorením až po tom, čo médiá informovali o početných prípadoch v Nemecku. Najmenej jedného previnilca zadržali.

07.01.2016 19:35
debata (102)

„Polícia teraz zisťuje, či išlo o organizované útoky alebo či existuje spojenie medzi jednotlivými útočníkmi či skupinami útočníkov,“ oznámila agentúre APA v súvislosti s týmito udalosťami v Salzburgu policajná hovorkyňa Valerie Hillebrandová.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová Leitnerová podľa nemeckej agentúry DPA sľúbila, že polícia všetky prípady prešetrí „s nulovou toleranciou“. „Jedna vec je istá: My, ženy si určite nenecháme obmedzovať slobodu pohybu na verejných miestach,“ zdôraznila.

Jedna z napadnutých žien uviedla, že ju v noci zo Silvestra na Nový rok na Rezidenčnom námestí v centre Salzburgu nevhodne obchytkávali dvaja neznámi muži. Patrili vraj ku skupinke ôsmich až desiatich cudzincov. Pri obťažovaní jej navyše ukradli mobilný telefón.

Podľa APA 23-ročný Sýrčan na Nový rok sexuálne obťažoval 58-ročnú ženu na Rezidenčnom námestí. Rovnakým spôsobom obťažoval na inom mieste v centre Salzburgu 23-ročný Sýrčan dvadsaťročnú turistku z Bavorska.

Obdobné nepríjemné incidenty sa v tomto rakúskom meste odohrali pred aj po Silvestri. V stredu policajti zatkli 24-ročného Afganca, ktorý okolo tretej hodiny ráno v jednom hostinci sexuálne obťažoval 28-ročnú obyvateľku Salzburgu.

Denník Österreich vo štvrtok informoval, že už 26. decembra dve hodiny po polnoci napadla v Salzburgu dve dievčatá skupina desiatich až pätnástich mladíkov cudzineckého vzhľadu. Incident vraj neoznámili skôr preto, lebo si neuvedomili jeho závažnosť.

Sťažnosti na sexuálne obťažovanie a lúpeže počas silvestrovskej noci prijala od stredy aj Zürišská polícia, podľa ktorej ide o podobné incidenty, aké sa odohrali v nemeckých mestách. Hlásených je 25 prípadov olúpení, pričom niekoľko obetí oznámilo napadnutie a sexuálne obťažovanie. Šesť žien vraj uviedlo, že ich obstúpilo a obchytkávalo „niekoľko mužov tmavej pleti“, ktorí sa potom stratili v dave.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Švajčiarsko #útoky