Švédsko zachová kontroly na juhu krajiny najmenej do 8. februára

Pohraničné kontroly na juhu Švédska, ktoré krajiny dočasne obnovili vlani v novembri, potrvajú najmenej do 8. februára. Oznámilo to vo štvrtok švédske ministerstvo vnútra, ktoré podľa portálu The Local nevylúčilo ich ďalšie predĺženie.

07.01.2016 21:13
debata (4)

Od zavedenia kontrol v prístavoch na juhu krajiny a na Öresundskom moste spájajúcom Kodaň s juhošvédskym Malmöm doteraz Štokholm vyhlasoval ich predĺženie vždy o 14 dní, po novom tak bude činiť v mesačnom intervale.

„Dostávame sa z krízového do plánovaného postupu a dôvodom (pre zachovanie kontrol) je to, že hodnotenia stále ukazujú na riziká v oblasti poriadku a bezpečnosti,“ povedal o situácii minister vnútra Anders Ygeman.

Znovuzavedenie kontrol znamená, že Švédsko prvýkrát po polstoročí vyžaduje od cestujúcich prichádzajúcich do krajiny z Dánska identifikačné doklady. Švédsko totiž spoločne s ďalšími škandinávskymi štátmi v rámci severskej pasovej únie v 50. rokoch minulého storočia zrušilo kontroly na vnútorných hraniciach.

Švédsko navyše od januára zo zákona vyžaduje po dopravcoch, aby kontrolovali totožnosť svojich cestujúcich smerujúcich do krajiny. Štokholm všetky opatrenia vysvetľuje snahou obmedziť príliv utečencov, lebo je na hranici svojich možností. Do krajiny vlani podľa švédskeho ministerstva spravodlivosti prišlo rekordných 160-tisíc žiadateľov o azyl.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #hraničné kontroly