Niektorí zo silvestrovských útočníkov tvrdili, že sú utečenci

Niektorí z páchateľov sexuálnych útokov počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom tvrdili, že sú sýrski utečenci. Jeden z nich policajtom dokonca povedal: "Som Sýrčan! Musíte so mnou zaobchádzať vľúdne! Pani Merkelová ma pozvala". Napísal to vo štvrtok britský denník Independent, pričom sa odvolal na uniknutú internú správu nemeckej polície.

07.01.2016 21:25
debata (78)

Denník pripomenul, že na kolínskej hlavnej železničnej stanici došlo k takmer 100 sexuálnym útokom voči ženám zo strany mužských gangov. Svedkovia tvrdili, že páchatelia boli severoafrického alebo arabského výzoru.

Podľa anglickej verzie stránky týždenníka Der Spiegel sa v internej policajnej správe zo 4. januára uvádza, že polícia stratila kontrolu nad situáciou. Autor správy, vysokopostavený predstaviteľ polície, napísal: „Ženy, so sprievodom alebo bez, doslova bežali ‚uličkou‘ v dave silno opitých mužov, ktorí sa slovami ani nedajú opísať.“ Davu mužov na stanici a pred ňou podľa neho prítomnosť polície vôbec nevadila.

Podľa správy policajti narazili na mnoho rozrušených, plačúcich a vystrašených ľudí, najmä žien a dievčat, a hovorili o „bitkách, krádežiach, sexuálnych útokoch na ženy“. Za páchateľov boli opakovane označené skupiny prisťahovalcov.

Identifikácia páchateľov „už nebola, bohužiaľ, možná“, dôvod je ten, že „bezpečnostné sily neboli schopné zvládnuť všetky incidenty, útoky, zločiny atď. Jednoducho sa toho dialo príliš veľa v rovnakom čase“, uvádza sa v správe. Policajti boli údajne frustrovaní z toho, že nemohli pomôcť všetkým obetiam.

Interná správa ďalej uvádza, že policajtom bolo bránené preraziť si cestu k ľuďom volajúcim o pomoc, svedkovia boli terčom zastrašovania, ak by určili identitu páchateľov a niektorí z výtržníkov údajne pred policajtmi demonštratívne roztrhali svoj doklad o povolení na pobyt. Jeden z nich povedal: „Nemôžete sa ma dotknúť. Zajtra sa vrátim a budem mať nový.“ Správa však nepotvrdila, či išlo o pravé dokumenty.

Okrem toho dav ľudí ignoroval nariadenie polície, aby opustil priestory. Zadržanie páchateľov a ich vzatie do väzby nebolo možné kvôli nedostatku prostriedkov. Podľa autora správy panovali obavy, že došlo k vážnym zraneniam či dokonca úmrtiam. Preto sa rozhodlo zasiahnuť na námestí pred stanicou. Na policajtov však začal dav hádzať zábavnú pyrotechniku a sklenené fľaše. Správa opisuje celú situáciu ako „chaotickú a nehanebnú“.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #útoky #utečenci #Kolín nad Rýnom