Expert: Severná Kórea sa nevzdá jadrového programu

"Príliš neverím, že išlo o vodíkovú bombu. Keby však áno, bolo by to veľmi znepokojujúce. Pchjongjangu by sa tým podaril veľký prelom,“ povedal pre o údajnom teste vodíkovej bomby Robert Edwin Kelly, expert na KĽDR z Národnej univerzity v juhokórejskom Pusane. Odborník však varuje pred predčasnými závermi o tom, či sa režimu skutočne podaril technologický prelom v jeho jadrovom programe. Severná Kórea v stredu oznámila, že úspešne otestovala vodíkovú bombu.

08.01.2016 14:30
južná kórea, kórea, protest, demonštrácia, test... Foto:
Juhokórejskí demonštranti bijú fi gurínu severokórejského diktátora Kim Čong–una na protest proti testu vodíkovej bomby.
debata (8)

Bola to skutočne vodíková bomba?
Moji kolegovia a ja sme skeptickí. Severná Kórea stále niečo tvrdí. V minulosti klamala a vymýšľala si. Nebral by som jej slová úplne vážne. Musíme si počkať na to, čo nakoniec k tomu povie Soul a Washington. No juhokórejská armáda už vyhlásila, že neverí, že to bola vodíková bomba (podobne sa vyjadril aj Biely dom, poz. red.).

Možno do odpáleného zariadenia pridali trochu vodíka alebo spustili istý druh fúzie, aby to vyzeralo ako vodíková bomba. Ale keď sa pozrieme na seizmickú aktivitu po výbuchu, pripomína to iba test atómovky, ktorý urobila Severná Kórea v roku 2013.

Takže príliš neverím, že išlo o vodíkovú bombu. Keby však áno, bolo by to veľmi znepokojujúce. Pchjongjangu by sa tým podaril veľký prelom.

Zmenilo by to úroveň hrozby zo strany KĽDR?
Čo sa týka bežnej armády, tak severokórejské vojsko nie je príliš veľkým problémom. Hoci je veľké, je technologicky zastarané. Je len pripravené bojovať v masovom nasadení ako za druhej svetovej vojny. Väčšou otázkou je jadrový program KĽDR.

Čo sa týka uvoľnenej energie, vodíková bomba je silnejšia ako atómová. Keby sa ju Pchjongjangu podarilo zmenšiť tak, že ju môže umiestniť na rakety, bola by to veľká hrozba pre región. Dokonca aj pre USA. V prípade, že by bola schopná Severná Kórea zostrojiť interkontinentálne balistické strely.

Môže ich mať?
Neverím tomu. Ako som už spomenul, Severná Kórea rada napína svaly. Je potrebné zachovať pokoj, kým s istotou nevieme, či má režim vodíkovú bombu, alebo interkontinentálne balistické strely.

Aj keď si nie sme istí, ako reagovať?
Vzťahy v regióne sa len zhoršia, ak je to vôbec ešte možné. Najmä Japonsko reagovalo na test veľmi ostro. Je stále jasnejšie, že Severná Kórea nemá úmysly niečo meniť na svojom jadrovom a raketovom programe.

Aké sú alternatívy? Vojenský zásah by bol obrovským rizikom. Diplomacia sa zdá neefektívna. Krajiny v regióne musia v súvislosti so severoeurópskou hrozbou posilniť svoju protiraketovú obranu.

KĽDR musela vedieť, že sa dočká odsúdenia. Prečo sa k testu odhodlala?
Diplomatické vzťahy so Severnou Kóreou sú na bode mrazu. Rokovania so Soulom boli v decembri neúspešné. Peking sa na Pchjongjang hnevá, ale nie je pripravený ho opustiť. Test na tom nič nemení.

Dianie po teste vodíkovej bomby

  • konanie KĽDR odsúdila Bezpečnostná rada OSN, ktorá pripravuje proti Pchjongjangu nové sankcie
  • juhokórejská vláda rokuje so Spojenými štátmi o rozmiestnení amerických „strategických prostriedkov“ na Kórejskom polostrove, Soul však tvrdí, že neuvažuje o získaní vlastného jadrového arzenálu
  • nezdá sa ani pravdepodobné, že by USA vrátili do Južnej Kórey svoje taktické jadrové strely, ktoré stiahli v roku 1991
  • krajiny susediace s KĽDR nezaznamenali po údajnom výbuchu vodíkovej bomby zvýšenú mieru radiácie

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #test vodíkovej bomby