Mogheriniová bude rokovať s členmi formujúcej sa líbyjskej vlády

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová potvrdila svoju piatkovú návštevu v Tunisku, kde sa stretne s členmi líbyjskej Prezidentskej rady, aby spolu prerokovali podobu konkrétnej podpory EÚ pre formujúcu sa vládu národnej jednoty.

08.01.2016 09:11
Mogheriniová Foto: ,
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.
debata (3)

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku chce s predstaviteľmi Prezidentskej rady začať pracovať na vytvorení dohody o konkrétnej pomoci Európanov pre novovznikajúcu vládu národnej jednoty.

Jednotná vláda Líbye môže vzniknúť vďaka podpisu politickej dohody, ku ktorej vďaka sprostredkova­teľskému úsiliu OSN dospeli zástupcovia súperiacich líbyjských frakcií 17. decembra v Maroku.

Politická dohoda vytvára predpoklad na ukončenie občianskej vojny, ktorá poznačila Líbyu po vypuknutí povstania a odstránení režimu Muammára Kaddáfího v roku 2011.

Šéfka diplomacie EÚ ostro odsúdila štvrtkový samovražedný útok na policajné výcvikové centrum v pobrežnom meste Zlítan, pri ktorom zahynulo najmenej 65 ľudí.

Upozornila, že rýchla implementácia líbyjskej politickej dohody a vznik vlády národnej dohody bude v prospech všetkých líbyjských občanov. Jednotná vláda podľa jej slov pomôže krajine chrániť svoje prírodné zdroje, úspešne bojovať s teroristami a povedie k obnove stability a bezpečnosti v celej krajine.

Mogheriniová bude rokovať s dezignovaným líbyjským premiérom Fajízom Sarádžom a s prítomnými členmi Prezidentskej rady. Na programe má aj stretnutie s účastníkmi líbyjského politického dialógu a tiež so špeciálnym vyslancom OSN pre Líbyu Martinom Köblerom, ktorý pomohol doviesť do úspešného konca politický dialóg medzi súperiacimi frakciami.

EÚ otvorene podporovala sprostredkovateľskú misiu nemeckého diplomata Köblera. Pre EÚ je vznik jednej a jednotnej vlády v Líbyi veľmi dôležitý, lebo potrebuje konkrétneho partnera, s ktorým môže riešiť citlivú otázku nelegálnej migrácie a rokovať o ďalších bezpečnostných otázkach na severe Afriky a v Stredomorí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Federica Mogheriniová