Poľsko by malo v marci prijať prvú stovku utečencov

Poľsko je pripravené prijať prvú stovku utečencov v rámci ich prerozdeľovanie z ďalších krajín únie. Vyhlásila to vo štvrtok premiérka Beata Szydlová, ktorej vláda má k požiadavkám Bruselu výrazne menej ústretový prístup ako predchádzajúci kabinet. Ten sa vlani zaviazal prijať celkom 7 000 utečencov, čo bude podľa Szydlovej ťažké zmeniť.

08.01.2016 12:49
debata (10)

„Naša vláda je racionálna a pochopiteľne tu existuje záväzok od vlády minulej,“ pripustila Szydlová na štvrtkovom tlačovom briefingu, kde oznámila, že Poľsko má miesta pre prvú stovku utečencov. Podľa rozhlasovej stanice RMF FM z dokumentov zaslaných Varšavou do Bruselu vyplýva, že vysídlenci s aktuálnym pobytom v Grécku či Taliansku môžu do Poľska zamieriť do konca marca.

Premiérka aj ďalší členovia konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pritom ešte nedávno veľmi ostro odsudzovali rozhodnutie kabinetu liberálnej Občianskej platformy (PO), ktorý súhlasil s požiadavkou Európskej komisie na prijatie 7 000 ľudí.

Odmietanie utečencov bolo súčasťou kampane PiS pred októbrovými voľbami, v ktorej sa predseda strany a podľa mnohých fakticky kľúčový muž v pozadí súčasnej vlády Jaroslaw Kaczyński vyjadroval o utečencoch ako o veľkej hrozbe pre Poľsko.

Niektorí politici ešte v decembri tvrdili, že sa pokúsia docieliť zmeny rozhodnutia EÚ o rozdeľovaní utečencov, prípadne sa Varšava môže pridať k slovenskej žalobe proti povinným kvótam.

„Nová vláda je v nebývalo ťažkej situácii z právneho hľadiska, zvrátiť to rozhodnutie minulej vlády pôjde len ťažko,“ pripustil vo štvrtok v rozhovore s televíziou TVN 24 europoslanec PiS Ryszard Czarnecki. Poľsku by v prípade nesplnenia záväzku hrozila žaloba.

Predstavitelia PiS presadzujú, aby Poľsko prijímalo výlučne alebo aspoň predovšetkým kresťanských utečencov z Iraku či Sýrie. Poľské úrady v súčasnosti podľa médií začali preverovanie dokumentov ľudí, ktorí by mali byť zaradení do prvej skupiny. Zvláštnu pozornosť pritom venujú možným bezpečnostným rizikám.

O prerozdelení celkom 120 000 utečencov rozhodli ministri vnútra štátov EÚ väčšinou hlasov v septembri. Poľsko bolo vtedy pre, zatiaľ čo proti sa postavili zvyšné tri visegrádskej krajiny – Česko, Slovensko a Maďarsko – a tiež Rumunsko.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #utečenci #Beata Szydlová