Sexuálne útoky na Silvestra ohlásili okrem Nemecka aj ďalšie krajiny

Sexuálne útoky na ženy počas silvestrovských osláv hlási po Nemecku aj Fínsko a Švédsko. Polícia v Helsinkách prijala tri trestné oznámenie kvôli obťažovaniu, ktorého sa údajne dopustila skupina migrantov.

08.01.2016 14:45
Nemecko, sexuálne útoky Foto: ,
Snímka z 31. decembra 2015 z Kolína nad Rýnom, odkiaľ prišli prvé správy o sexuálnych útokoch mužov "arabského a severoafrického vzhľadu" na ženy. Neskôr sa objavili informácie o podobných incidentoch aj z ďalších európskych miest.
debata (173)

Vo švédskom Kalmare sa na obťažovanie sťažovalo 15 žien, informovala agentúra Reuters. Niekoľko žien sa údajne v reakcii na správy o dianí v Nemecku odhodlalo podať trestné oznámenie kvôli sexuálnemu obťažovaniu tiež v Rakúsku a Švajčiarsku.

Správa zo severských krajín prišla po tom, čo informácie o sexuálnych útokoch, krádežiach a násilí na účastníkoch silvestrovských osláv v Kolíne nad Rýnom, Hamburgu a ďalších mestách vyvolali búrku nevôle v Nemecku. Medzi 29 cudzincami, ktorých kolínska polícia pri incidente kontrolovala, bolo 18 žiadateľov o azyl.

K sexuálnym útokom na ženy na Silvestra došlo podľa helsinského policajného riaditeľa Ilkka Koskimäkiho vo fínskej metropole neďaleko hlavnej stanice, kde sa vraj zhromaždilo okolo tisíc žiadateľov o azyl. Troch podozrivých z tejto skupiny polícia zadržala, vzápätí ich opäť prepustila.

„Oslavovali tam Silvestra,“ uviedol Koskimaki. „Väčšina z nich sa správala usporiadane,“ dodal. Najmenej na 15 mužov, ktorí rušili verejný poriadok, polícia dohliadala. Na možné prečiny počas novoročných osláv dostali fínski policajti upozornenie vopred, okrem iného od úradu pre migráciu.

„V meste bolo viac policajtov, ako kedykoľvek predtým,“ dodal policajný riaditeľ. Šiestich mužov fínski policajti vzali do väzby už pred začiatkom osláv, lebo mali podozrenie, že by mohli plánovať napadnutia.

Na Nový rok ich opäť prepustili. Týmito krokmi fínska polícia dokázala zabrániť situácii, ktorá sa odohrala v Kolíne nad Rýnom. „Žiadne spojenie s tamojšími udalosťami nie je, ale ten fenomén je veľmi podobný,“ dodal Koskimaki.

O sexuálnych útokoch na ženy na Silvestra v piatok informovala tiež švédska polícia. Došlo k nim v meste Kalmar na juhu krajiny. Skupina mužov tú údajne na námestí obkľúčila postupne najmenej 15 žien a obťažovala ich.

Dvoch mužov, obaja sú žiadateľa o azyl, už polícia prostredníctvom tlmočníka informovala, že sú podozriví zo sexuálneho násilia. Ďalších sa policajti snaží vypátrať. „Vieme, čo sa stalo v Nemecku, ale sústredíme sa na vyšetrovanie toho, čo sa stalo v Kalmare,“ odpovedal policajný hovorca Johan Bruun na otázku, či útoky v oboch krajinách niečo spája.

Belgicko zaviedlo kurzy správania sa k ženám

Ojedinelé prípady sexuálneho násilia na ženách počas novoročných osláv v uplynulých dňoch hlásilo aj Rakúsko. K niekoľkým prípadom obťažovania zo strany cudzincov došlo v Salzburgu či vo Viedni.

Podľa ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej na rozdiel od Nemecka nemôže byť v Rakúsku reč o „vlne“ sexuálnych násilných činov. Či sa na niektorom z nich podieľali žiadatelia o azyl, ministerka neuviedla.

Asi dve desiatky útokov pri novoročných oslavách zaznamenala polícia tiež vo švajčiarskom Zürichu. Po odpálení ohňostroja ženy niekto okradol a niekoľko z nich zároveň sexuálne obťažoval. V nadväznosti na informácie o silvestrovských udalostiach v Kolíne nad Rýnom sa Belgicko v piatok rozhodlo zaviesť pre žiadateľov o azyl kurzy správania sa k ženám.

Štátny sekretár pre azyl a migráciu Theo Francken tým chce zabrániť podobnému scenáru v Belgicku. Začať by mali už budúci týždeň vo všetkých zariadeniach pre utečencov.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Fínsko #Belgicko #Švédsko #sexuálne obťažovanie #žiadatelia o azyl