Hrozba terorizmu je väčšia ako po 11. septembri

Nemecká tajná služba varuje Európu. Hrozba teroristických útokov na starom kontinente je podľa nej vyššia, ako bola po 11. septembri 2001.

09.01.2016 09:39
WTC, New York, dvojičky Foto: ,
Fotografia z roku 2008 zachytáva miesto, kde stálo Svetové obchodné centrum v New Yorku.
debata (44)
Vtedy Al-Kajdá zaútočila na Svetové obchodné centrum a Pentagón a zahynulo takmer tritisíc ľudí.

Dnešné mimoriadne riziko súvisí najmä s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). O správe Federálnej spravodajskej služby informovali viaceré nemecké médiá. "Situácia je pre západnú spoločnosť neporovnateľne nebezpečnejšia,“ citoval z dokumentu denník Süddeutsche Zeitung. "Islamský štát, ale aj Al-Kajdá dominujú dnes väčšiemu priestoru ako kedykoľvek predtým. Zóna nestability sa rozprestiera od Hindukúšu až do blízkosti Európy,“ tvrdí rozviedka.

Tajná služba tiež pripomína, že teroristi majú k dispozícii také množstvo dobrovoľníkov zo Západu, o akom mohli len snívať. Najmä IS takmer na priemyselnej úrovni vysiela propagandistické odkazy svojim prívržencom. "Ide o videá, audionahrávky, textové správy a obrázky, na šírenie ktorých používa hlavne sociálne siete,“ tvrdí správa.

Podľa dokumentu je IS momentálne prítomný v 30 krajinách sveta a má svoje hlavné záujmy v zlyhávajúcich štátoch. Stratégiou teroristov je, že chcú priamo zaútočiť na Západ, aby ho zatiahli do boja proti nim. Vraj sa netreba nádejať, že IS si uvedomí, že v tejto konfrontácii vojensky prehrá. Teroristi chcú docieliť, že ich moslimovia začnú vnímať ako obete intervencie Západu a nakoniec sa postavia na ich stranu. Preto je dôležité, aby mal boj s IS viacero dimenzií, nielen vojenskú, ale aj politickú a sociálno-ekonomickú.

Süddeutsche Zeitung nepíše, že by sa v správe objavilo tvrdenie, že teroristi využívajú pre svoje ciele súčasnú utečeneckú krízu, ako to často tvrdia viacerí politici.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #hrozba teroristických útokov #11. september #Islamský štát #teroristická hrozba #Svetové obchodné centrum