Do sýrskych hladomorní vpustia pomoc

V sýrskej totálnej vojne, kde bojujúce strany používajú hlad ako zbraň, sa vyjednávačom OSN podarilo vykresať iskierku nádeje pre desaťtisíce ľudí uväznených v obliehaných enklávach. Režim Bašara Asada sľúbil vpustiť humanitárne konvoje do obkľúčeného mesta Madája.

09.01.2016 11:46
Sýria, Madája, chlapec Foto:
Podvyživený chlapec z Madáje na snímke, ktorú na sociálnych sieťach zverejnili aktivisti z obliehaného sýrskeho mesta.
debata (163)

Režim Bašara Asada sľúbil vpustiť humanitárne konvoje do obkľúčeného mesta Madája.

Medzinárodný výbor Červeného kríža sa tam chystá vypraviť kamióny zajtra alebo najneskôr v pondelok. Potraviny, lieky, deky a hygienické potreby súbežne pošle aj do sevorosýrskych šiítskych miest Fúa a Kafarjá, ktoré, pre zmenu, obliehajú protivládni povstalci.

Asadova vláda sa zaviazala vpustiť humanitárnu pomoc do Madáje vo štvrtok pod tlakom kampane na sociálnych sieťach. Tá upriamila pozornosť sveta na utrpenie tohto mesta, ktoré je už pol roka v nepriateľskom zovretí. Madája sa nachádza 25 kilometrov severozápadne od Damasku a iba 10 kilometrov od hranice s Libanonom. Vlani v júli ju zablokovali vládne vojská a ich spojenci z libanonského šiítskeho hnutia Hizballáh. Na internet sa dostali zábery starcov, ktorých zabil hlad, detí vychudnutých na kosť. Niektoré sú také zoslabnuté, že hoci už nie sú batoľatá, nemajú silu postaviť na nohy a pohybujú sa posediačky v kočíku.

„Madája je teraz fakticky väzením pod otvoreným nebom pre vyše dvadsaťtisíc ľudí vrátane batoliat, detí a starcov. Neexistuje žiadna cesta dnu, ani von. Ľudia sú odsúdení na umieranie,” povedal pre denník Financial Times Brice de le Vingne z organizácie Lekári bez hraníc, ktorá v Madáji prevádzkuje zdravotné stredisko. V ňom od začiatku decembra v dôsledku podvýživy a útrap spojených s blokádou zomrelo 23 pacientov, z nich šesť sa nedožilo ani prvých narodenín. Zúfalý nedostatok potravín de le Vingne ilustruje faktom, že lekári sú nútení kŕmiť deti liečivými sirupmi. "Je to jediný zdroj cukru a energie,“ konštatuje s tým, že zásoby farmakoík sa povážlivo míňajú.

V Madáji ľudia umierajú od hladu. Podle sýrskych aktivistov za ľudské práva za vyše 170 dní obliehania zomrelo na podvýživu už 39 Madájčanov. Mnohí miestni ľudia sa živili lístím, trávou a vodou ochutenou bylinkami, ale aj o tento núdzový zdroj potravy prišli, keď mesto, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1300 metrov, pokryl sneh. Ceny potravín dosiahli závratných výšok. Kilogram ryže, cukru či šošovice stojí v prepočte 230 eur. Cena balíka sušeného mlieka sa šplhá až takmer k 300 eurám. Potraviny sa nakupujú na gramy. Niektorí obyvatelia zabili svojich zvieracích miláčikov a zjedli ich.

„Ľudia pomaly umierajú. Kvitnú nám práve izbové rastliny. Včera sme im ostrihali okvetné lístky a zjedli ich. Ale bolo to trpké, strašné,“ povedal denníku Guardian sociálny pracovník menom Luaj, ktorý pôsobí v Madáji. „Videl som ľudí zabíjať mačky a jesť ich,“ dodal. Podľa Ibráhíma Abbása, ktorý dezertoval z armády, ľudia bez rozdielu pohlavia a veku schudli až o dvadsať kilogramov. "Neuvidíte jediné dieťa, ktoré by nemalo vpadnuté oči a uprený pohľad hladného človeka,“ povedal. Cez obkľúčenie nie je možné preniknúť. Ľudia sa nedostanú ani do lesa po drevo. Na mínových poliach zahynulo už trinásť odvážlivcov. Viacerí ďalší prišli o končatiny. Ostreľovači majú z okolitých kopcov mesto ako na dlani. Hizballáh pripúšťa, že situácia 23-tisíc ľudí, ktorí v Madáji zostali, je zúfalá. Za ich osud však viní asi 600 protivládnych ozbrojencov, ktorí si podľa Hizballáhu z civilistov spravili živé štíty.

Povstalci vlani na jar obsadili veľké časti územia na severozápade Sýrie vrátane dvoch šiitskych enkláv Fúa a Kafrajá v provincii Idlib. K šiitskej sekte alavitov patrí celé sýrske vedenie. Armáda v odvete obkľúčila Madáju a susedné Zabadání, ktoré bývalo v minulosti jedným z centier protiasadovskej opozície.

Už niekoľko mesiacov sa rokuje o lokálnom prímerí, ktoré má umožniť vzájomnú evakuáciu ľudí z obliehaných miest. Zatiaľ sa však podarilo dohodnúť len odsun ranených a jednorazovú humanitárnu pomoc. Konvoje Červeného kríža sa však štvrť roka do obliehaných miest nedostali. „Keď sa nám naposledy v októbri podarilo prísť do Madáje, v očiach ľudí sme videli zúfalstvo a hlad. Videli sme matky, ktoré neboli schopné dojčiť svojich novorodencov,“ povedala pre portál Medzinárodného výboru Červeného kríža jeho hovorkyňa Dibeh Fakrová.

Doručenie humanitárnej pomoci do obliehaných miest je pre OSN kľúčovou úlohou aj vzhľadom na chystané mierové rokovania, na ktorých chce tento mesiac posadiť za jeden stôl predstaviteľov damskej vlády a povstaleckých skupín. Opoziční lídri totiž pohrozili, že konferenciu budú bojkotovať, ak sa dovtedy nevyrieši zásobovanie hladomorom sužovanej Madáje.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #vojna v Sýrii