Za útokom na hotel v Egypte mohla byť aj pomsta zamestnancov

Okolo pozadia piatkového útoku v hoteli Bella Vista v egyptskom letovisku Hurghada sa vyrojili špekulácie o možnej pomste bývalých zamestnancov alebo vyhrotenie ich sporu o ženu.

10.01.2016 14:42
Egypt, útok, turista Foto: ,
Švédsky turista zranený pri útoku v nedeľu opustil nemocnicu.
debata (7)
S odvolaním sa na miestne neoficiálne zdroje o nich informovala agentúra APA, zatiaľ čo egyptské úrady v mieste posilňujú bezpečnostné opatrenia. Švéd zranený pri útoku dvoch ozbrojených mužov v nedeľu už mohol opustiť nemocnicu, dobodaní rakúski manželia sú ešte hospitalizovaní, ich stav je ale stabilizovaný, povedal agentúre AFP riaditeľ nemocnice.

Obaja Rakúšania pravdepodobne odídu z nemocnice tiež v nedeľu. Podľa pôvodnej informácie rakúskeho veľvyslanectva v Káhire bol muž prepustený už v sobotu. Žena rakúskej televízii povedala, že chcú v dovolenke pokračovať. V interview odvysielanom v sobotu večer na kanáli ZiB1 televízie ORF zranená Rakúšanka zdôraznila, že útok v hoteli bol „naozaj diletantský“. Riaditeľ hotela na svojom účte na Facebooku uviedol, že útočníci boli vyzbrojení „malými nožmi a umelohmotnou atrapou pištole“. Podľa sobotňajšieho vyhlásenia egyptského ministerstva vnútra ale mali pri sebe vzduchovky a nože.

Na hotel Bella Vista zaútočili v piatok večer dvaja muži. Jedného zasahujúci policajti zastrelili, druhého ťažko postrelili do nôh.

K útoku sa neprihlásila žiadna skupina, od začiatku vyšetrovania sa však špekuluje o možnom islamistickom motívu incidentu. Jeden z hostí hotela v sobotu vykreslil, ako videl v čase útoku z balkónu pred hotelom muža, ktorý mával čiernym práporom s bielymi písmenami a hlasno kričal.

Tiež istý zamestnanec hotelovej reštaurácie agentúre APA povedal, že jeden z útočníkov mal pri sebe čiernu šatku, ktorá sa podobala vlajke skupiny Islamský štát. „Jeden z nich volal: Je len jeden boh. Vyhodíme toto miesto do vzduchu,“ citovala APA nemenovaného zamestnanca. Na blogu prevádzkovateľa miestnej potápačskej školy sa ale podľa rakúskej agentúry objavila aj úplne odlišná špekulácia. Útočníci vraj boli bývalí zamestnanci hotela, ktorí sa chceli pomstiť. „Ak tam išlo o nevyplatenú mzdu, o tom sa špekuluje,“ napísal. Okrem toho sa vraj množia zvesti, že sa dvojica mladých Egypťanov pohádala o jednu ženu a spor sa im vymkol z rúk.

Rakúske ministerstvo zahraničia po piatkovom útoku zvýšilo stupeň bezpečnostného rizika pre svojich občanov v celom Egypte. Vo všetkých egyptských turistických lokalitách „existuje veľmi reálne zvýšené bezpečnostné riziko teroristických akcií a iných útokov“, stojí na webe ministerstva.

Egyptský minister turistiky Hišam Zazu, ktorý miesto útoku v sobotu navštívil, prisľúbil podľa agentúry AFP, že v najbližších dňoch budú zavedené nové bezpečnostné opatrenia na ochranu turistov pobytom v Egypte. Podľa spravodajcu AFP prechádza v nedeľu Hurghadou väčší počet policajných hliadok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Egypt #Hurghada